Ιράκ: «Έκανα το νεκρό για να γλιτώσω»! (pics)

Η κατάσταση στο Ιράκ έχει πλέον ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δεν διστάζουν να δολοφονήσουν όλους όσοι αρνούνται να ασπαστούν το Ισλάμ και να απαγάγουν κατά συρροή γυναίκες και ανήλικα παιδιά.
3'

Οι περίπου 200.000 που κατάφεραν να καταφύγουν στην κουρδική περιοχή του Ιράκ ήταν οι τυχεροί. Όσοι έμειναν πίσω, κρύβονται είτε στα βουνά, χωρίς να έχουν νερό και τροφή και αναμένοντας ανθρωπιστική βοήθεια, είτε στα χωριά τους, τα οποία και προσπαθούν να υπερασπιστούν. Οι τελευταίοι βιώνουν ανελέητες επιθέσεις από τους φανατισμένους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους. Παρότι συγκλονιστικές, οι μαρτυρίες δεν μπορούν να αποτυπώσουν στο πραγματικό της μέγεθος τη σφαγή που συντελείται στο Ιράκ, πολύ απλά διότι ο δυτικός κόσμος δεν έχει τέτοιου είδους βιώματα...

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, μέσα σε διάστημα μόλις 15 ημερών, περισσότερες από 3.000 γυναίκες και παιδιά απήχθησαν από τους τζιχαντιστές, ενώ εκατοντάδες άνδρες εκτελέστηκαν εν ψυχρώ. Ενδεικτική της κατάστασης η εμπειρία που είχαν οι κάτοικοι του χωριού Κότσο, την περασμένη Παρασκευή.

Αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους (IS) περικύκλωσαν το Κότσο και ζήτησαν από τους Γεζίντι κατοίκους να συγκεντρωθούν σε ένα σχολείο, υποσχόμενοι ότι έπειτα από μια καταγραφή δεδομένων που ήθελαν να κάνουν, θα τους άφηναν και πάλι ελεύθερους. Μεγάλο ψέμα...

Αφού χώρισαν τους αιχμαλώτους σε δύο ομάδες (άνδρες και ενήλικα αγόρια η μία, γυναίκες και ανήλικα αγόρια η δεύτερη), απομάκρυναν τα μέλη της πρώτης ομάδας, τα οδήγησαν λίγο έξω από το χωριό σε γκρουπ των 12-15 ατόμων και άρχισαν να τους εκτελούν.

«Για να σιγουρευτούν ότι ολοκλήρωσαν το έργο τους, περπατούσαν ανάμεσα στα πτώματα και πυροβολούσαν εκ νέου, ούτως ώστε να αποτελειώσουν οποιονδήποτε είχε ακόμα σφυγμό. Ελάχιστοι γλιτώσαμε και τα καταφέραμε κάνοντας εξ αρχής τους πεθαμένους. Όταν έφυγαν και αφού πέρασε αρκετή ώρα, σηκωθήκαμε και τρέξαμε να κρυφτούμε σε μια κοιλάδα για να γλιτώσουμε», δήλωσε ένας από τους ελάχιστους άνδρες Γεζίντι κατοίκους που διεσώθηκαν της μαζικής εκτέλεσης και αδελφός του δημάρχου του Κότσο, Ναγίφ Τζασέμ.

Σε ένα άλλο χωριό, το Μουχάμα Τζαζίρα, οι κάτοικοι αντιστάθηκαν όσο μπορούσαν και κάτι κατάφεραν. «Είχαμε καλάσνικοφ και είχαν ένα σωρό όπλα. Εκτέλεσαν 300 άνδρες και απήγαγαν πολλές γυναίκες τις οποίες οδήγησαν στις φυλακές τους. Δεν μπορεί να τους σώσει κανείς πλέον, παρά μόνον ο Θεός. Καταφέραμε να σώσουμε τις ζωές κάποιων μικρών παιδιών. Δεν σταματούν λεπτό να αναζητούν τους γονείς τους και περισσότερο τις μανάδες τους. Δεν ξέρουμε τι να τους πούμε», δήλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικος του χωριού.

Οι αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν πλέον στο Ιράκ, επιδιώκουν να αποτρέψουν τη θηριωδία, αλλά για κάποιους είναι πλέον πολύ αργά. Η κραυγή απόγνωσης μιας 17χρονης κοπέλας που απήχθη είναι ενδεικτική:

«Πείτε στους Αμερικανούς να βομβαρδίσουν τις φυλακές στις οποίες μας έχουν για να σκοτωθούμε. Να λυτρωθούμε. Θα είναι πολύ καλύτερη αυτή ως εξέλιξη, παρά αυτό που μας περιμένει στα χέρια τους...».

Διαβάστε επίσης:

Ιράκ: Υπό κουρδικό έλεγχο μέρος του φράγματος της Μοσούλης

Ιράκ: Οι Κούρδοι ανακατέλαβαν το υδροηλεκτρικό φράγμα της Μοσούλης