Ο Κάουντερ καλεί να υπάρξει εναρμόνιση των κανόνων για τις εξαγωγές όπλων στην ΕΕ
Ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες της καγκελαρίου της Γερμανίας στο κοινοβούλιο κάλεσε απόψε την Ευρώπη να υιοθετήσει κοινούς κανόνες σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές όπλων, επισημαίνοντας πως ο αριθμός των ευρωπαϊκών εταιρειών στον κλάδο των εξοπλισμών βαίνει αυξανόμενος.
Ο Bόλκερ Κάουντερ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στην Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω βουλή της Γερμανίας, υπογράμμισε ότι οι πρόσφατες συρράξεις έδειξαν πως τα στρατιωτικά μέσα είναι αναγκαία και στον 21ο αιώνα, για να τηρείται το διεθνές δίκαιο και να προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Χρειαζόμαστε άρα να διατηρήσουμε τομείς-κλειδιά των αμυντικών εξοπλισμών στη Γερμανία, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές παραγγελίες από τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας για να το εξασφαλίσουν αυτό, και έτσι θα δημιουργούνται όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρίες στον κλάδο της άμυνας, ιδίως γερμανογαλλικές» προέβλεψε ο Κάουντερ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.
«Νομίζω ότι είναι λογικό αυτό και σε αυτό το πλαίσιο, οι κανονισμοί για τις εξαγωγές όπλων πρέπει να εναρμονιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε.
Για τον Κάουντερ, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας πρέπει να εμπλακεί στη διαδικασία. Πρόσφατα ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομίας, παρουσίασε μια πολιτική η οποία προβλέπει ακόμη περισσότερους περιορισμούς σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές όπλων σε εμπόλεμες ζώνες ή ευαίσθητες περιοχές του κόσμου.
Ο Κάουντερ σημείωσε πως παρότι η συζήτηση για το θέμα δεν θα είναι εύκολη, δοθεισών των διαφορετικών προσεγγίσεων στην Ευρώπη, είναι αναγκαία.
«Δεν μπορώ να φανταστώ τους ευρωπαϊκούς στρατούς να αγοράζουν τον οπλισμό τους μόνο από την Αμερική ή από αλλού στο μέλλον» πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Κάουντερ σημείωσε ότι η δημιουργία κοινής αμυντικής βιομηχανίας θα μπορούσε να βοηθήσει τη Γαλλία να ξεπεράσει κάποια από τα οικονομικά προβλήματα με τα οποία έχει έλθει αντιμέτωπη και πρόσθεσε πως η γαλλική οικονομία «χρειάζεται οπωσδήποτε μια βιομηχανία η οποία να λειτουργεί».
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Νέο σκάνδαλο «πληγώνει» τον Ερντογάν