Ταπεινωτικές συνθήκες εργασίας στην Apple

Εξαντλητικές είναι οι συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στα εργοστάσια κατασκευής iPad - iPhone...
2'

Εξαντλητικές είναι οι συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στα εργοστάσια κατασκευής iPad - iPhone στη Νότια Κίνα.

Οι μισθοί είναι πενιχροί, οι υπερωρίες μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 60 ή και 80 ώρες, ενώ όπως τονίζουν οι υπάλληλοι οι συνθήκες εργασίας είναι ταπεινωτικές.

Έρευνες μη κυβερνητικών οργανώσεων αποκάλυψαν την ζοφερή πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τα υπερσύγχρονα κινητά τηλέφωνα. Να θυμίσουμε ότι ένα χρόνο πριν, επτά υπάλληλοι της Foxconn είχαν βάλει τραγικό τέλος στη ζωή τους στις πόλεις Σενζέν και Τσενγκντού.

Οι εργάτες πιάνουν δουλειά στις 8.30, είναι όμως υποχρεωμένοι να βρίσκονται εκεί από τις 8.10. Η μέρα τους δεν τελειώνει ποτέ πριν από τις 8.30
το βράδυ. Όσο εργάζονται είναι υποχρεωμένοι να είναι όρθιοι, απαγορεύεται να μιλούν μεταξύ τους και όταν δεν είναι όσο πρέπει παραγωγικοί, θυσιάζουν ακόμη και το διάλειμμά τους για φαγητό. Το ρεπό τους περιορίζεται σε ένα κάθε 13 μέρες, το οποίο συνήθως εκμεταλλεύονται για να κοιμηθούν.
«Πολλά βράδια, έπειτα από µια μεγάλη μέρα, οι συνάδελφοι επιστρέφουν στους κοιτώνες µε κλάματα», αποκαλύπτει 19χρονη υπάλληλος.

Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους της, πείστηκαν από τις κρατικές διαφημίσεις που υπόσχονταν έναν εργασιακό παράδεισο…η αμοιβή στον εργασιακό παράδεισο, μόλις 6 ευρώ για τουλάχιστον 12 ώρες εργασίας την ημέρα.

Όπως προκύπτει από τις µελέτες του Κέντρου Ερευνών για τις Πολυεθνικές Εταιρείες και της ανθρωπιστικής οργάνωσης Φοιτητές και Μαθητές Ενάντια στην Επιχειρηµατική Κακοδιαχείριση (SACOM), οι υπάλληλοι μοιάζουν πιο πολύ µε στρατιώτες. Τα δωμάτια τους θυµίζουν θαλάµους στρατοπέδων: στον ίδιο χώρο κοιµούνται 24 άνθρωποι, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν αυστηρότατους κανόνες. Η χρήση σεσουάρ και βραστήρα λ.χ. απαγορεύεται διά ροπάλου και οι παραβάτες καλούνται να ζητήσουν δηµοσίως συγγνώµη.

Εκπρόσωπος της εταιρείας µιλώντας στον «Οµπζέρβερ» χαρακτηρίζει την κριτική των υπαλλήλων σκληρή. Όσον αφορά τις κατηγορίες για δηµόσια διαπόµπευση, υποστηρίζει πως ίσως και να παρατηρούνται µεµονωµένα περιστατικά, όµως η εταιρεία προσπαθεί να τα εξαλείψει.