Βρετανία: Έκκληση στους μουσουλμάνους να καταδώσουν τον εκτελεστή του Φόλεϊ

Οι ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας της Βρετανίας έκαναν έκκληση σε όποιον γνωρίζει την ταυτότητα του άνδρα με τη βρετανική προφορά που εμφανίζεται στο βίντεο με την εκτέλεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ να επικοινωνήσει άμεσα με την αστυνομία.
3'

Το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας, η μεγαλύτερη ομοσπονδία μουσουλμανικών οργανώσεων της χώρας, καταδίκασε την "αποτρόπαιη δολοφονία" του Φόλεϊ και ζήτησε από όλους τους μουσουλμάνους να ενωθούν για να σταματήσουν το "δηλητήριο του εξτρεμισμού" που έχει διεισδύσει στις κοινότητές τους.

Την Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι φαίνεται πολύ πιθανό ο άνδρας που πρωταγωνιστεί στο βίντεο να είναι Βρετανός, ένας από τους εκατοντάδες που πήγαν στη Συρία για να πολεμήσουν.

"Καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα την ψυχοπαθητική βία (του Ισλαμικού Κράτους), είτε αυτή ασκείται σε μειονότητες, σε πολίτες ή σε άλλους πιστούς μουσουλμάνους", τονίζεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου. "Μας έχει προκαλέσει φρίκη η αποτρόπαιη δολοφονία του Τζέιμς Φόλεϊ, ενός δημοσιογράφου που πήγε στην περιοχή για να αποκαλύψει τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το συριακό καθεστώς", προστίθεται στο κείμενο.

Ο Ικμπάλ Σακρανί, ένας από του συμβούλους του Μουσουλμανικού Συμβουλίου, είπε στην εφημερίδα Evening Standard του Λονδίνου ότι όποιος αναγνωρίσει τον δράστη έχει καθήκον να επικοινωνήσει με την αστυνομία.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι κρίνοντας από την προφορά του ο άνδρας αυτός προφανώς έχει ζήσει στη Βρετανία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι αρχές προσπαθούν να συγκρίνουν τη φωνή που ακούγεται στο βίντεο με άλλες καταγεγραμμένες φωνές για να μπορέσουν να τον ταυτοποιήσουν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ένας πρώην όμηρος ανέφερε ότι ο άνδρας στο βίντεο είναι ο αρχηγός των τριών Βρετανών που είχαν αναλάβει να φρουρούν τους ξένους υπηκόους στην πόλη Ράκα, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία.

Το BBC έκανε επίσης λόγο για τρεις Βρετανούς τζιχαντιστές στους οποίους οι ισλαμιστές είχαν αναθέσει να φρουρούν τους ξένους κρατούμενους. "Φαίνεται ότι σ' αυτούς τους τρεις είχαν δώσει παρατσούκλια από τους Μπιτλς: ήταν ο Τζον, ο Πολ και ο Ρίνγκο. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι ήταν πολύ βίαιοι απέναντι στους ομήρους", μετέδωσε το BBC.

Η Βρετανία, που μετρά περίπου 2,7 εκατομμύρια μουσουλμάνους σε συνολικό πληθυσμό 63 εκατομμυρίων κατοίκων, είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν για τον υψηλό αριθμό Βρετανών που φεύγουν από τη χώρα για να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που Βρετανοί υπήκοοι εμφανίζονται σε βίντεο ισλαμιστικών οργανώσεων.

Ο Ρίτσαρντ Μπάρετ, πρώην συντονιστής της Ομάδας Παρακολούθησης της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στα Ηνωμένα Έθνη, εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι αρχές θα ταυτοποιήσουν τον δράστη πολύ γρήγορα. Η σύλληψή του ωστόσο θα είναι ένας πιο μακροπρόθεσμος στόχος. "Το σημαντικότερο είναι να δείξουμε ότι υπάρχει ένα σύστημα δικαιοσύνης, ότι δεν μπορείς να κάνεις τέτοια πράγματα ακόμη και στη μέση της ερήμου απλώς και μόνο επειδή βρίσκεται σε κάτι που αποκαλείται Ισλαμικό Κράτος ή χαλιφάτο", πρόσθεσε.

Η βρετανική αστυνομία έχει καλέσει στο πρόσφατο παρελθόν τις μουσουλμάνες που ζουν στη χώρα να μιλούν στους νέους για να τους αποτρέπουν από το να εντάσσονται σε εξτρεμιστικές ομάδες. Αυτή είναι μία από τις διάφορες τακτικές που χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που ανησυχούν για τους μελλοντικούς κινδύνους για την ασφάλεια των χωρών τους.

Διαβάστε επίσης: