Γαλλία: «Τριγμοί» στο εσωτερικό της κυβέρνησης

Πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς επέκριναν ιδιαίτερα έντονα χθες τον υπουργό Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, κρίνοντας απαράδεκτη την σφοδρή κριτική που άσκησε στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
3'

«Θεωρείται πλέον ότι ξεπεράστηκαν τα όρια, ένας υπουργός Οικονομίας δεν μπορεί να εκφράζεται με τέτοιους όρους για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και για έναν ευρωπαίο εταίρο όπως η Γερμανία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στον Βαλς.

«Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να αναλάβει δράση», πρόσθεσε η ίδια πηγή, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις πιθανές ενέργειες του Βαλς. Αυτό αφήνει να πλανώνται αμφιβολίες ακόμη και για την παραμονή ή μη του Μοντεμπούρ στον θώκο του.

Λίγο νωρίτερα ο βουλευτής Καρλός Ντα Σιλβά, ο οποίος πρόσκειται στον Βαλς, έκρινε πως ο Μοντεμπούρ «υπερέβη τα εσκαμμένα» με τις «ανόητες δηλώσεις του».

Σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην εφημερίδα Le Monde, ο Μοντεμπούρ είχε καταφερθεί εναντίον της οικονομικής πολιτικής που έχουν επιλέξει ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αμφότεροι Σοσιαλιστές όπως και ο ίδιος.

«Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που έχει επιβάλει σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Μοντεμπούρ. «Όταν λέω η Γερμανία, ομιλώ για τη γερμανική δεξιά που υποστηρίζει την (καγκελάριο) Άγγελα Μέρκελ. Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής δεξιάς», πρόσθεσε ο Μοντεμπούρ.

Οι δηλώσεις αυτές καταγράφηκαν μετά την ψυχρή υποδοχή που επιφυλάχθηκε από το Βερολίνο στην έκκληση του προέδρου Ολάντ για έναν αναπροσανατολισμό των ευρωπαϊκών πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης, εν μέσω της οικονομικής στασιμότητας στη Γαλλία.

Χθες στη φωνή του Μοντεμπούρ πρόσθεσε την δική του ο υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν, ο οποίος επίσης επέκρινε την οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση της Γαλλίας σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien.

Οι τοποθετήσεις τους αυτές προκάλεσαν έντονες επικρίσεις από μέρους της δεξιάς και του κέντρου, με πολλούς να κάνουν λόγο περί αναταραχής στους κόλπους της κυβέρνησης.

«Ποιος κυβερνά; Ποιο ζεύγος; Το ζεύγος του Μανουέλ Βαλς και του Φρανσουά Ολάντ, ή μήπως το δίδυμο των Μοντεμπούρ και Αμόν; Ποιος χαράσσει την οικονομική πολιτική της Γαλλίας;» διερωτήθηκε ο Μπρουνό Λε Μερ, βουλευτής του δεξιού κόμματος Ένωση για Ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP).

«Ουδέποτε η εξουσία ενός προέδρου της δημοκρατίας (της Γαλλίας) είχε αμφισβητηθεί ανοιχτά από την ίδια την παράταξή του», εκτίμησε ο Λε Μερ σε μια ομιλία του στο Καρνάκ, στη δυτική Γαλλία. Παρόμοια ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του κεντρώου κόμματος MoDem, του Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος έκανε λόγο για «μια κατάσταση δίχως προηγούμενο εδώ και πολύ καιρό, μια κατάσταση αποσύνθεσης και εσωτερικής αποδιοργάνωσης της κυβέρνησης».

«Ο πρόεδρος της δημοκρατίας είναι αναγκασμένος να αντιδράσει», εκτίμησε ακόμη ο Μπαϊρού.

Διαβάστε επίσης:

Στον «πάτο» οι δημοτικότητες του Γάλλου προέδρου και του πρωθυπουργού