Έτσι κατέληξαν στον ράπερ...

Όσο αχανής κι αν είναι ο πλανήτης, όση ασφάλεια κι αν νιώθει κάποιος που διαπράττει έγκλημα σε ερημική τοποθεσία έχοντας και καλυμμένο το πρόσωπό του, αποδεικνύεται ότι μόνο απίθανο δεν είναι να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του. Αρκεί να υπάρχει θέληση, τεχνολογία και βέβαια να γίνουν και κάποια λάθη από την πλευρά του-φερόμενου πάντα ως-δράστη.

Έτσι κατέληξαν στον ράπερ...
3'

Πριν από λίγα μόλις 24ωρα, ο 23χρονος Αμπντέλ Ματζίντ Αμπντέλ Μπάρι ένιωθε παντοδύναμος, όταν έστελνε απειλητικά μηνύματα σε ΗΠΑ και Μπαράκ Ομπάμα, πριν προχωρήσει στον αποκεφαλισμό του Τζέιμς Φόλεϊ, ως πράξη εκδίκησης για τον παρεμποδισμό του «έργου των τζιχαντιστών» από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Σήμερα, ο μεγαλωμένος στο Λονδίνο και μέσα στην πολυτέλεια ράπερ μάλλον νιώθει ευάλωτος βλέποντας το πρόσωπό του να φιγουράρει σε ΜΜΕ όλου του πλανήτη, καθώς επίσης και στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα τρία στοιχεία-κλειδιά

Ίσως γιατί τα θύματα δεν ήταν Ευρωπαίοι ή Αμερικανοί, αλλά απλοί χριστιανοί, ίσως επειδή οι τζιχαντιστές δεν φάνταζαν τόσο απειλητικοί, η ουσία είναι μία. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Ευρωπαίοι, δεν έκαναν το παραμικρό σε αποκεφαλισμούς αθώων ανθρώπων από τζιχαντιστές που προηγήθηκαν αυτού του Φόλεϊ. Το παγκόσμιο σοκ που προκάλεσε το βίντεο με το μήνυμα του Φόλεϊ σε οικογένεια και φίλους και αυτό του δράστη σε ΗΠΑ και Ομπάμα, ωστόσο, ανάγκασαν τις μυστικές υπηρεσίες να αναγάγουν ως βασική υποχρέωση την αποκάλυψη της ταυτότητας του δράστη με κύριο στόχο τη σύλληψή του.

Από την πρώτη στιγμή που προβλήθηκε το βίντεο, όσοι το παρακολούθησαν καθώς επίσης και οι υπεύθυνοι της έρευνας αντιλήφθηκαν δύο πράγματα. Το πρώτο ήταν ότι ο δράστης είχε έντονη βρετανική προφορά και το δεύτερο ότι πρόσφερε απλόχερα ένα σημαντικό στοιχείο. Ήταν αριστερόχειρας.

Αν και υπολογίζεται ότι το τελευταίο διάστημα 20 περίπου Βρετανοί φεύγουν από το Νησί για να ενταχθούν στο αντάρτικο των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ, μια αρχή είχε γίνει στο να μειωθούν οι πιθανοί ύποπτοι.

Δύο ακόμη στοιχεία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη της ταυτότητας του φερόμενου ως δράστη. Το πρώτο είχε να κάνει με το παρελθόν του πατέρα του. Ο 53χρονος Αντέλ Αμπντούλ Μπάρι, υπήρξε ενεργό μέλος της αλ Κάιντα και κατηγορείται για την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στις πρεσβείες των ΗΠΑ σε Τανζανία και Κένυα τον Αύγουστο του 1998. Κατά μάνα, κατά κύρη που λένε...

Το μεγάλο βήμα ωστόσο έγινε με την χρήση της τεχνολογίας. Η φωνή του Αμπντέλ ήταν «διαθέσιμη», καθώς είχε ερμηνεύσει κομμάτια του στο ραδιόφωνο του BBC. Συγκρίνοντας τα χαρακτηριστικά της μέσω μηχανήματος αναγνώρισης της φωνής με το ηχητικό απόσπασμα από το βίντεο της δολοφονίας, οδηγήθηκαν στα ίχνη του.

Από τη στιγμή που ο Αμπντέλ ήταν ήδη γνωστός για την αφοσίωσή του στον Αλλάχ και το μίσος του προς τους αλλόθρησκους, η λίστα τον υπόπτων μειώθηκε δραματικά. Σε ένα άτομο...

Προτεραιότητα

Θεωρώντας ως μεγάλη προδοσία την εγκληματική δραστηριότητα ενός ανθρώπου που μεγάλωσε στα εδάφη της, η Βρετανία έχει θέσει ως προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της τη σύλληψη του δράστη. Κάτι που, ωστόσο, μόνο εύκολο δεν θεωρείται, καθώς ο Αμπντέλ δεν κυκλοφορεί αμέριμνος στους δρόμους του Λονδίνου, αλλά κατά πάσα πιθανότητα κρύβεται και προστατεύεται από ομοϊδεάτες του...

Διαβάστε επίσης:

Ταυτοποίησαν τον αποκεφαλιστή του Φόλεϊ – Σοκαριστικές φωτογραφίες του

Πρώην ράπερ ο σφαγέας του Τζέιμς Φόλεϊ; - Τι δείχνουν οι έρευνες (pics)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή