Κόσοβο: Σύννεφα αμφιβολιών για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων
Για περισσότερα από τρία χρόνια, ο Τζον Κλιντ Γουίλιαμσον και η ομάδα του ερεύνησαν τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι για εγκλήματα κατά πολιτών στο Κόσοβο.
Στη συνέντευξη που έδωσε την τελευταία ημέρα της θητείας του, ο επικεφαλής εισαγγελέας της ειδικής ομάδας ερευνών της EULEX, SITF, τόνισε: "Νομίζω ότι έχουμε κάνει πολλά προκειμένου να ρίξουμε φως στους ισχυρισμούς στην Έκθεση του Ντικ Μάρτι και πως η έρευνά μας ήταν επιτυχής. Ωστόσο, τον τελευταία λόγο θα πρέπει να έχει το δικαστήριο".
Ο επικεφαλής εισαγγελέας της SITF ενημέρωσε δημόσια για τα αποτελέσματα των ερευνών της ομάδας του, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τον περασμένο μήνα, στις Βρυξέλλες, όπου ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι έχουν βρεθεί αρκετά στοιχεία προκειμένου να ασκηθούν διώξεις κατά αρκετών διοικητών του πρώην "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου" (ή άλλως UCK) για εθνοκάθαρση και συστηματική τρομοκράτηση των Σέρβων, των Ρομά και των άλλων μειονοτήτων του Κοσόβου, από το 1999 έως το 2000.
Ωστόσο, τα ονόματα αυτών εναντίον των οποίων θα μπορούσαν να ασκηθούν διώξεις δεν θα δημοσιοποιηθούν έως τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου, το οποίο θα ενταχθεί επισήμως στο δικαστικό σύστημα του Κοσόβου, αλλά οι δικαστές που θα το στελεχώσουν θα είναι από διάφορες χώρες και -κατά πάσα πιθανότητα- θα λειτουργεί εκτός της επικράτειας του Κοσόβου, με επικρατέστερη χώρα για να το φιλοξενήσει, την Ολλανδία.
Κληθείς να σχολιάσει την πλέον αμφιλεγόμενη αναφορά στην έκθεση του Ντικ Μάρτι, που σχετίζεται με το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, που αφαιρούνταν από απαχθέντες, στο διαβόητο "Κίτρινο Σπίτι" στην Αλβανία, ο κ. Γουίλιαμσον σημείωσε πως ο ίδιος προσωπικά πιστεύσει ότι έχουν διαπραχθεί τέτοιου είδους εγκλήματα, χωρίς ωστόσο να έχουν βρεθεί στοιχεία που θα μπορούσαν να στηρίξουν μια τέτοια υπόθεση ενώπιον των δικαστικών αρχών.
Ο εισαγγελέας της SITF επεσήμανε ότι η ομάδα του αποτελείται από μεμονωμένα άτομα που προέρχονται από 20 διαφορετικές χώρες, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν προσπάθεια χειραγώγησης. Σημείωσε δε, ότι όλοι όσοι απαρτίζουν την ομάδα είναι τελείως αντικειμενικοί στο έργο τους.
"Δεν γνωρίζω γιατί δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι υπήρξαν αναρίθμητες υποθέσεις αφαίρεσης ανθρωπίνων οργάνων, όταν ο ίδιος ο Ντικ Μάρτι υποστήριζε πως υπήρχαν μόνο ορισμένες" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γουίλιαμσον.
Ερωτηθείς από τον ανταποκριτή του Tanjug στις Βρυξέλλες γιατί, όταν ο UCK προέβαινε σε απαγωγές και δολοφονίες Σέρβων, Ρομά και "μη πιστών" Αλβανών στο Κόσοβο, η διεθνής κοινότητα δεν έκανε τίποτα προκειμένου να αποτρέψει αυτή την κατάσταση ή έστω να διερευνήσει την υπόθεση, παρά την ισχυρή παρουσία του ΝΑΤΟ, της UNMIK και ερευνητών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), ο επικεφαλής εισαγγελέας της SITF απάντησε ότι τέτοιες ήταν οι συνθήκες τον καιρό εκείνο.
Σε ό,τι αφορά το ICTY, όπου και ο ίδιος εργάστηκε από το 1996 έως το 2001 ως ερευνητής στην υπόθεση Μιλόσεβιτς, εξήγησε ότι δεν είχε το συγκεκριμένο δικαστήριο τη δικαιοδοσία να ερευνήσει εγκλήματα που διαπράχθηκαν μετά τον Ιούνιο του 1999.
Τον καιρό εκείνο δεν ήταν δυνατόν να στείλεις ερευνητές στη Σερβία προκειμένου να εξετάσουν μάρτυρες, σημείωσε ο κ. Γουίλιαμσον, ο οποίος επεσήμανε, επίσης, την πολύ καλή συνεργασία με τις σερβικές αρχές και τον ειδικό εισαγγελέα της Σερβίας για εγκλήματα πολέμου Βλαντίμιρ Βούκτσεβιτς.
Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος, από το Σάββατο, δεν είναι πλέον επικεφαλής εισαγγελέας της SITF, η ομάδα θα συνεχίσει τις έρευνές της υπό την καθοδήγηση του προσωρινού επικεφαλής Κβάι Χονγκ Ιπ.