Τουρκία: Και επίσημα αρχηγός του ΑΚΡ ο Νταβούτογλου

Με 1.382 ψήφους υπέρ επί συνόλου 1.388 συνέδρων, ο Αχμέτ Νταβούτογλου εξελέγη αρχηγός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο έκτακτο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Άγκυρα με αποκλειστικό θέμα την εκλογή προέδρου και μοναδικό υποψήφιο τον Νταβούτογλου.
3'

Προηγήθηκαν οι ομιλίες του εκλεγμένου προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Ερντογάν σχολίασε τα δημοσιεύματα που αναφέρονται εδώ και καιρό στη μελλοντική σχέση του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Νταβούτογλου και τόνισε πως ο Νταβούτογλου δεν θα είναι τοποτηρητής: «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στις αξίες μας και στον πολιτισμό μας», είπε.

Ο Ερντογάν επισήμανε πως κατά πάσα πιθανότητα το νέο υπουργικό συμβούλιο θα είναι έτοιμο μεθαύριο Παρασκευή. Αύριο πραγματοποιείται η τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Ερντογάν στην εθνοσυνέλευση και η τελετή παράδοσης και παραλαβής από τον απερχόμενο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ στον Ερντογάν. Την επομένη, ο Ερντογάν αναμένεται να δώσει στον Νταβούτογλου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Στην ομιλία που έκανε, ο Νταβούτογλου ξεκίνησε με έναν μακροσκελή χαιρετισμό προς τους «αδελφούς» όπως είπε των περιοχών όπου η Τουρκία έχει ιστορικούς δεσμούς. Είπε επίσης «δεν θα αφήσουμε μόνους τους αδελφούς μας στη Συρία, στην Παλαιστίνη, στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία».

Ο Νταβούτογλου επεσήμανε ότι οι τρεις στόχοι που θέτει το κυβερνών κόμμα αφορούν τις εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2015, το 2019 και το 2013. Ως προς τον πρώτο στόχο, είπε, «ευχόμαστε να αποκτήσουμε ισχυρή πλειοψηφία, ικανή για αλλαγή του Συντάγματος».

Ο νέος ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος έκανε λόγο για στόχους «αποκατάστασης» σε εννέα τομείς: την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, τον πολιτισμό, τη δικαιοσύνη, την ηθική, το κράτος και τη γραφειοκρατία, την πολιτική, την αυτοπεποίθηση της χώρας και των πολιτών και την κοινωνική-πολιτισμική ενότητα.

«Μέχρι το έτος 2002 αυτό που αντιλαμβανόταν κάποιος από την τουρκική εξωτερική πολιτική ήταν το Κυπριακό, το Αρμενικό και μερικά ζητήματα στα οποία η Τουρκία ήταν σε θέση άμυνας» είπε ο Νταβούτογλου και τόνισε πως «στόχος είναι, η εξωτερική πολιτική μας να έχει για επίκεντρο την Άγκυρα». Είπε πως «θα συνεχιστεί η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» και τόνισε: «Κανείς να μην επιχειρήσει να βάλει την Τουρκία μέσα μια παγίδα Ευρώπης-Ασίας». Χαρακτήρισε «στρατηγικό στόχο» την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

«Θα είμαστε πιστοί στον αγώνα μας» είπε ακόμη ο Νταβούτογλου και έπλεξε το εγκώμιο του Ερντογάν, παρατηρώντας μάλιστα ότι «σημείο καμπής για να αποκτήσει και πάλι το τουρκικό έθνος αυτοπεποίθηση» ήταν η στάση του Ερντογάν στο Νταβός της Ελβετίας στις 31 Ιανουαρίου 2009. Πρόκειται για την αντιπαράθεση του Ερντογάν κατά τη διάρκεια του Φόρουμ του Νταβός με τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες για το ζήτημα της Γάζας.

Τα χειροκροτήματα ήταν σχετικά αμήχανα αμέσως μετά την ατάκα του Νταβούτογλου ότι «θα σπάσουμε όποιο χέρι απλωθεί εναντίον των πολιτών μας και των ορφανών, ακόμη κι αν αυτό είναι χέρι του αδελφού μας». Ο όρος περί των δικαιωμάτων των ορφανών στην Τουρκία παραπέμπει σε υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης. Ωστόσο στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δικαστική διαδικασία που είχε κινηθεί εναντίον κυβερνητικών στελεχών από το Δεκέμβριο του 2013 και είπε «αν κρατήσετε τους φακέλους και τους προωθήσετε σε προεκλογική περίοδο, τότε αυτό αποτελεί πολιτική επιχείρηση».

Ο Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα είχαν χαρακτηρίσει «προσπάθεια που στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης και του έθνους» τις εισαγγελικές έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς που άρχισαν τον περασμένο Δεκέμβριο, κατηγορώντας το θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν. Το τάγμα είχε μεγάλη ισχύ εντός του δικαστικού και του αστυνομικού χώρου, η οποία μειώθηκε θεαματικά με τις συλλήψεις και τις επιχειρήσεις εναντίον δικαστικών και αστυνομικών τους τελευταίους μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Νταβούτογλου: «Στόχος της Τουρκίας η ένταξη στην ΕΕ»