OΑΣΕ: Ανησυχεί για την επέκταση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία
Ο Μπουρχάλτερ, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, «εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την επέκταση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης σε νέες περιοχές στα ανατολικά της Ουκρανίας και την επακόλουθη κλιμάκωση της έντασης», αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη
Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Επιπλέον, «τα στοιχεία για την αύξηση της ροής στρατιωτικού προσωπικού και στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσική Ομοσπονδία προς την Ουκρανία είναι βαθιά ανησυχητικά και πρέπει να γίνει μια πλήρης έρευνα» αναφέρει ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ.
Ο Μπουρχάλτερ επανέλαβε ότι «η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Ουκρανίας θα πρέπει να γίνει σεβαστή και να διατηρηθεί από όλες τις πλευρές ανά πάσα στιγμή». Η μη συμμόρφωση «θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις θεμελιώδεις αρχές του ΟΑΣΕ» ανάφερε στο ανακοινωθέν του ο Μπουρχάλτερ. Ο ίδιος σημείωσε τη σημασία της πρόσφατης συνόδου κορυφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ομόλογός του της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά από μήνες.
Ο Μπουρχάλτερ ανέφερε επίσης ότι η αποστολή του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία είχε καθιερώσει τη βάση της στη Μαριούπολη, ένα σημαντικό λιμάνι της Ουκρανίας όπου έχουν πλησιάσει τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις των ανταρτών. «Ο ΟΑΣΕ θα συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία στις προσπάθειές της να αποκλιμακώσει την κατάσταση όπως και στη διευκόλυνση του διαλόγου τόσο διεθνώς όσο και εντός της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Μπουρχάλτερ.
Αντάρτες στη ρωσόφωνη περιοχή του Ντόνετσκ έκαναν πρόσφατα μια επίθεση νότια και κατέλαβαν αρκετές πόλεις. Οι αρχές του Κίεβο, το ΝΑΤΟ και οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις κατηγορούν τη Ρωσία για την αποστολή όπλων και στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας προς υποστήριξη των αυτονομιστών. Η Ρωσία αρνείται ότι έχει στρατεύματα στην Ουκρανία και χαρακτηρίζει κόλπο τις δορυφορικές φωτογραφίες που παρουσιάζονται ως αποδεικτικά στοιχεία από το ΝΑΤΟ.
Διαβάστε επίσης:
Ουκρανία: Το μοιραίο Boeing πετούσε 1 χλμ. χαμηλότερα από το προβλεπόμενο