Γαλλία: Oι πολίτες τάσσονται υπέρ των αλλαγών στο 35ωρο
Σχεδόν τα δύο τρίτα των Γάλλων θεωρούν ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να κάνουν εξαιρέσεις όσον αφορά το 35ωρο εάν καταλήξουν σε συμφωνία με τα συνδικάτα, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.
Ο νέος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε σάλο αυτή την εβδομάδα όταν, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε πριν από τον διορισμό του, την Τρίτη, πρότεινε ακριβώς αυτό ως ένα μέτρο που θα συνέβαλε στην τόνωση της εμπιστοσύνης για τις επιχειρήσεις αλλά και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς τους.
Τα σχόλιά του προκάλεσαν τις άμεσες και σφοδρές αντιδράσεις των συνδικάτων και η κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ έσπευσε να διαψεύσει πως σχεδιάζει αλλαγή του νόμου.
Η εργάσιμη εβδομάδα των 35 ωρών, ένα μέτρο που είχε θεσπίσει μια προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση το 2000 σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, είναι κάτι που προασπίζει σθεναρά η γαλλική αριστερά, αν και στην πραγματικότητα ήδη πάρα πολλοί Γάλλοι δουλεύουν πολλές περισσότερες ώρες.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ολάντ, η οποία αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από την ΕΕ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε η οικονομία να ανακάμψει μέσω της τόνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, έχει θεσπίσει ορισμένα μέτρα για την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, αλλά ως τώρα δεν έχει προσπαθήσει να καταργήσει το 35ωρο.
Πάντως μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου IFOP για την εφημερίδα Sud Ouest Dimanche έδειξε πως το 65% των Γάλλων τάσσονται υπέρ του να επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να μεταβάλλουν τα ωράρια απασχόλησης εάν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τα συνδικάτα. Το 35% είπε ότι αντιτάσσεται στην ιδέα.
Μια ακόμη δημοσκόπηση, της εταιρείας Odoxa για την εφημερίδα Le Parisien και τον ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίαυλο i>Télé, κατέδειξε ότι το 62% των Γάλλων υποστηρίζει την ρύθμιση του ωραρίου εργασίας. Μεταξύ όσων δήλωσαν ψηφοφόροι των Σοσιαλιστών, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 53%, ενώ μεταξύ των συντηρητικών ψηφοφόρων στο 77%. Ωστόσο το 57% όσων δήλωσαν ψηφοφόροι της γαλλικής αριστεράς εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε μια τέτοια πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση της Odoxa, το 57% των Γάλλων και το 71% των Σοσιαλιστών ψηφοφόρων θεωρεί πως ο Μακρόν, πρώην στέλεχος μιας επενδυτικής τράπεζας και πρώην σύμβουλος του προέδρου Ολάντ για οικονομικά θέματα, έχει «το σωστό προφίλ για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσχέρειες της Γαλλίας».
Ο Μακρόν, ο οποίος συνέβαλε να καταρτιστεί το πρόγραμμα του Ολάντ για την ενίσχυση των γαλλικών επιχειρήσεων, αντικατέστησε τον Αρνό Μοντεμπούρ, έναν πολιτικό της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στον κυβερνητικό ανασχηματισμό που έγινε αυτή την εβδομάδα.
Η απομάκρυνση του Μοντεμπούρ ακολούθησε την επίθεσή του στην «εμμονή» της Γερμανίας με τη λιτότητα, και εξόργισε μεγάλο μέρος της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλιστών, που καλούν να υπάρξει αναστροφή της οικονομικής πολιτικής της χώρας και να εγκαταλειφθεί η προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία προς όφελος πολιτικών για την ανάπτυξη και την απασχόληση.