«Ενθουσιασμένος» ο Κάμερον με τις δηλώσεις Τουσκ
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε χθες Σάββατο μετά το πέρας της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ ότι είναι «ενθουσιασμένος» από τη δέσμευση του πολωνού ομολόγου του Ντόναλντ Τουσκ, που ανέλαβε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να εισακούσει τα αιτήματά του για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Κάμερον είχε υποστηρίξει δημοσίως τον Τουσκ αυτή την εβδομάδα για την προεδρία του Συμβουλίου με την ελπίδα ότι ο κεντροδεξιός πολωνός ηγέτης θα τον βοηθήσει να προωθήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, την οποία θεωρεί πολύ συγκεντρωτική και γραφειοκρατική.
Δύο μήνες μετά την αποτυχία του βρετανού πρωθυπουργού να εμποδίσει την εκλογή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς τον θεωρούσε εχθρικό στις μεταρρυθμίσεις, ο Κάμερον εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιλογή του Τουσκ.
«Προφανώς είμαι ενθουσιασμένους με τα όσα είπε ο Ντόναλντ Τουσκ για τη σημασία των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ και για την πρόθεσή του να συζητήσει τις ανησυχίες που έχει η Βρετανία και ανυπομονώ να εργαστώ μαζί του τους επόμενους μήνες και χρόνια», είπε ο Κάμερον.
Αμέσως μετά την εκλογή του χθες Σάββατο ο πολωνός πρωθυπουργός έτεινε κλαδί ελαίας στη Βρετανία, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να συμβιβαστεί όσον αφορά τις ανησυχίες του Λονδίνου προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην ΕΕ.
Ο Τουσκ, που θα προεδρεύει των συνόδων της ευρωζώνης αν και η χώρα του όπως και η Βρετανία δεν χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα, έκανε μια κίνηση προς το Λονδίνο ήδη από την πρώτη του δημόσια δήλωση μετά την εκλογή του.
Ο πολωνός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει χώρος για συμβιβασμούς όσον αφορά τις ανησυχίες του Κάμερον για την κατάχρηση των παροχών της κοινωνικής πρόνοιας από τους άνεργους μετανάστες στο εσωτερικό της ΕΕ.
«Η ΕΕ και εγώ προσωπικά σίγουρα θα ακούσουμε τις ανησυχίες που εκφράζει η Βρετανία», είπε ο Τουσκ.
«Αναφέρομαι στη Βρετανία γιατί είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον της ΕΕ δεν βρίσκεται στη συρρίκνωσή της και κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να την φανταστεί χωρίς τη Βρετανία», πρόσθεσε. «Ούτε εγώ μπορώ να φανταστώ ένα τόσο μελανό ενδεχόμενο», υπογράμμισε ο Τουσκ.
«Μίλησα για αυτό με τον Ντέιβιντ Κάμερον και κατανοώ πολλές από τις απόπειρες, τις προτάσεις του για μεταρρυθμίσεις και πιστεύω ότι τις αποδέχονται οι λογικοί πολιτικοί στην Ευρώπη αλλά επίσης και τα όσα αφορούν την επίτευξη ενός συμβιβασμού, μιας κοινής θέσης για να σταματήσει η κατάχρηση της κοινωνικής πρόνοιας από την ελεύθερη διακίνηση εργαζόμενων», σημείωσε ο πολωνός πρωθυπουργός.
Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι αναφέρθηκε στη θέση της Βρετανίας στην ΕΕ ως μία από τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο διάδοχός του τα επόμενα χρόνια, μαζί με την τελμάτωση της οικονομίας και την κρίση στην Ουκρανία.
Μπροστά στο αυξανόμενο αντιευρωπαϊκό αίσθημα στη Βρετανία αλλά και στο εσωτερικό του κόμματός του, ο Κάμερον έχει δεσμευθεί να επαναδιαπραγματευθεί τη θέση της χώρας του στην ΕΕ, αν επανεκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές του 2015 και να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για το θέμα αυτό το 2017.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Ικανοποίηση για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία