Διεθνής Αμνηστία: Κάλεσμα σε Βελιγράδι και Πρίστινα για έρευνες των απαγωγών

Να διεξάγουν άμεσα, ανεξάρτητη, αποτελεσματική και αμερόληπτη έρευνα εναντίον όσων υπάρχουν υποψίες πως εμπλέκονται σε εξαφανίσεις και απαγωγές κατά τη διάρκεια ή μετά τις ένοπλες συγκρούσεις του 1999, στο Κόσοβο, ζητά από τις αρμόδιες αρχές της Σερβίας και του Κοσόβου η Διεθνής Αμνηστία.
3'


Με αφορμή την πρόσφατη Διεθνή Ημέρα Εξαφανισθέντων, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι 15 χρόνια μετά τη διαμάχη στο Κόσοβο, περίπου 1.700 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Σε ό,τι αφορά άλλες χώρες της περιοχής, 7.800 εξακολουθούν να αγνοούνται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και 2.200 στην Κροατία.

Συγγενείς αγνοουμένων από τις χώρες της περιοχής εξακολουθούν να περιμένουν τις σορούς των αγαπημένων μελών των οικογενειών τους προκειμένου να τους θάψουν όπως τούς αρμόζει.

Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι ακόμη και σε περιπτώσεις που έχουν βρεθεί τα λείψανα των αγνοουμένων και έχουν επιστραφεί στους συγγενείς τους, λίγοι μόνο από τους υπεύθυνους για τα εγκλήματα αυτά έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Στη Σερβία, έρευνες για την ανεύρεση αγνοούμενων διεξάγονται στη Ράσκα, όπου έχουν εντοπιστεί οι σοροί 47 Αλβανών του Κοσόβου.
Ωστόσο, 12 χρόνια ύστερα από τον εντοπισμό των λειψάνων 900 Αλβανών του Κοσόβου σε άλλες περιοχές της Σερβίας, κανείς δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, τονίζει, στην έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία.

Για το Κόσοβο έχει συσταθεί ειδικό δικαστήριο προκειμένου να διωχθούν μέλη του πρώην "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου", για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ευθύνονται για απαγωγές Σέρβων, Ρομά και Αλβανών του Κοσόβου και τη μεταφορά τους στην Αλβανία, όπου εικάζεται πως δολοφονήθηκαν.

Ωστόσο, η Προσωρινή Διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο (UNMIK), που μεταξύ του 1999 και του 2008 ήταν υπεύθυνη για τις έρευνες που αφορούν τις απαγωγές, αρνήθηκε να παράσχει αποζημιώσεις στις οικογένειες των αγνοούμενων, παρά το γεγονός ότι είχε προταθεί κάτι τέτοιο από το αρμόδιο, συμβουλευτικό όργανο της UNMIK για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έως το τέλος του 2013 είχαν βρεθεί τα λείψανα 435 ατόμων, σε μαζικό τάφο στο χωριό Τομάσιτσα, κοντά στο Πρίγεντρο της Σερβικής Δημοκρατίας.

Εξάλλου, 283 Μουσουλμάνοι κι ένας Κροάτης της Βοσνίας αναγνωρίστηκαν και (επανα)θάφτηκαν στις 20 Ιουλίου του 2014. Τα δύο θύματα υπάρχουν υποψίες ότι απήχθησαν και δολοφονήθηκαν από σερβοβοσνιακές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης στην περιοχή του Πρίγεντορ, το 1992, από την οποία εξακολουθούν να αγνοούνται 3.176 άτομα.

Η Διεθνής Αμνηστία, στη σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει ακόμη πως παρά το γεγονός ότι η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη για την προστασία όλων των ανθρώπων από βίαιη εξαφάνιση, θα πρέπει να παράσχουν στοιχεία στους συγγενείς των αγνοούμενων σχετικά με τις συνθήκες εξαφάνισής τους, την πρόοδο των ερευνών και την τύχη των ανθρώπων αυτών.

Την ίδια Συνθήκη έχουν υπογράψει, αλλά δεν έχουν ακόμη επικυρώσει, η Κροατία και η ΠΓΔΜ.

Η Διεθνής Αμνηστία -μεταξύ άλλων- καλεί όλες τις εμπλεκόμενες στις ένοπλες συγκρούσεις του παρελθόντος πλευρές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να οδηγηθούν οι δράστες στη Δικαιοσύνη και καλεί, επίσης, όλους τους πρώην διοικητές και πολιτικούς ηγέτες της περιοχής να δώσουν πληροφορίες για τους τόπους ταφής των θυμάτων.