Έμπολα: «Ανεπαρκής» η αντίδραση απέναντι στο θανατηφόρο ιό

Η "καταστροφικά ανεπαρκής αντίδραση" της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην επιδημία του Έμπολα στη δυτική Αφρική έχει ως αποτέλεσμα πολλούς άσκοπους θανάτους, δήλωσε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας την ώρα που η Νιγηρία επιβεβαίωνε ένα ακόμη κρούσμα του ιού.
2'


Χθες η Νιγηρία επιβεβαίωσε το τρίτο κρούσμα του ιού στην πόλη Πορτ Χαρκούρ, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα σε 17, ενώ 271 άνθρωποι βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Σε άρθρο του σε εφημερίδα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ γράφει ότι οι υγειονομικές αρχές στη Δύση θα μπορούσαν εύκολα να συγκρατήσουν την εξάπλωση της νόσου και καλεί τις πλούσιες χώρες να μοιραστούν την τεχνογνωσία και τις υποδομές τους ώστε να βοηθήσουν τις αφρικανικές χώρες να αντιμετωπίσουν την κρίση.

"Η κρίση που παρακολουθούμε να εξαπλώνεται προέρχεται λιγότερο από τον ίδιο τον ιό και περισσότερο από φονικές προκαταλήψεις και παραπληροφόρηση που έχουν οδηγήσει σε μία καταστροφικά ανεπαρκή ανταπόκριση στην επιδημία", γράφει ο Κιμ στην Washington Post.

"Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν άσκοπα", σχολιάζει ο ίδιος στο άρθρο του που συνυπογράφει με τον καθηγητή του Χάρβαρντ Πολ Φάρμερ με τον οποίο ο Κιμ ίδρυσε την φιλανθρωπική οργάνωση Partners In Health, η οποία εργάζεται για την αναβάθμιση των συστημάτων υγείας στις φτωχότερες χώρες.

Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Έμπολα στη δυτική Αφρική, στη χειρότερη αυτή επιδημία από το 1976 που πρωτοεμφανίστηκε η νόσος στη σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι κυρίως στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα έχουν μολυνθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον αναφερθέντα και ότι έως και 20.000 άνθρωποι ενδεχομένως να μολυνθούν από τον ιό μέχρι να τερματιστεί η επιδημία.

Όπως έγραψαν οι Κιμ και Φάρμερ, αν οι διεθνείς οργανισμοί και οι πλούσιες χώρες είχαν μία συντονισμένη αντίδραση με τις χώρες τις δυτικής Αφρικής με βάση το σχέδιο του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της κρίσης, το ποσοστό θνησιμότητας από τον ιό θα έπεφτε κάτω από το 20% από 50% όπου βρίσκεται σήμερα.

Διαβάστε επίσης:Λιβερία: Σε απεργία το προσωπικό στο νοσοκομείο της Μονρόβια λόγω… Έμπολα