Ουκρανία: Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Ποροσένκο
«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος», δήλωσε ο Ποροσένκο στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.
Ο ουκρανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προτείνει ένα σχέδιο διευθέτησης της κρίσης χθες Τετάρτη και ότι οι αυτονομιστές αντάρτες δήλωσαν «έτοιμοι για μια άμεση εκεχειρία».
Νωρίτερα σήμερα ο Ποροσένκο και οι ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι θα κηρύξουν εκεχειρία αύριο Παρασκευή, εάν υπογραφεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου θα συναντηθεί η λεγόμενη ομάδα επαφής, συμφωνία επί ενός νέου ειρηνευτικού σχεδίου με στόχο να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη η οποία διαρκεί πέντε μήνες.
Παρόλα αυτά ο ουκρανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η επίτευξη εκεχειρίας «είναι μια τεράστια πρόκληση» και υπενθύμισε τους όρους που έχει θέσει το Κίεβο, το οποίο προτείνει εδώ και καιρό ένα ειρηνευτικό σχέδιο: τον έλεγχο των ρωσοουκρανικών συνόρων από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και στη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) —που συμμετέχει στις συνομιλίες στο Μινσκ—, την απομάκρυνση όλων των ρωσικών δυνάμεων και την απελευθέρωση των στρατιωτών που κρατούν οι αυτονομιστές αντάρτες ή η Ρωσία.
«Δεν αισθάνθηκα ποτέ μια τόσο ισχυρή και μεγάλη υποστήριξη», υπογράμμισε ο Ποροσένκο μετά τη συνάντησή του με τους 28 ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν επεσήμανε: «Η Ρωσία πολεμά κατά της Ουκρανίας, στην Ουκρανία. Τα ρωσικά στρατεύματα και τα άρματα μάχης επιτίθενται στις ουκρανικές δυνάμεις. Και μετά μιλά για ειρήνη. . . η Ρωσία δεν έχει κάνει ούτε μία κίνηση για να καταστήσει εφικτή την ειρήνευση».
«Καλούμε τη Ρωσία να ανακαλέσει την παράνομη και παράτυπη “προσάρτηση” της Κριμαία, την οποία δεν θα αναγνωρίσουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Είναι η πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου που μια ευρωπαϊκή χώρα προσπαθεί να καταλάβει με τη βία έδαφος μιας άλλης χώρας. Η Ευρώπη δεν πρέπει να απομακρυνθεί από το κράτος δικαίου προς τον νόμο του πιο ισχυρού. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο», υπογράμμισε ο Ράσμουσεν.
Στη διάρκεια της συνόδου της επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, οι χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συμφώνησαν να δημιουργήσουν τέσσερα ταμεία υποστήριξης για να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό να εκσυγχρονιστεί.
Διαβάστε επίσης: