Αισιόδοξος αλλά και επιφυλακτικός ο Ομπάμα

Την αισιοδοξία αλλά και την επιφυλακτικότητά του εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ό,τι αφορά στη συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στην Ουκρανία και τους φιλορώσους αυτονομιστές.
1'

Μετά το τέλος της συνόδου κορυφής στο ΝΑΤΟ, ο Ομπάμα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και σημείωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο στην ανατολική Ουκρανία προσθέτωντας ότι μετά τη συμφωνία θα πρέπει να ακολουθήσουν ενέργειες στο πεδίο.

Για τον λόγο αυτό ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους του να συμφωνήσουν σε νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες μπορούν να αρθούν, αν τηρηθεί η συμφωνία εκεχειρίας.

«Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για εκεχειρία, προφανώς είμαστε αισιόδοξοι, όμως βάσει της προηγούμενης εμπειρίας είμαστε και επιφυλακτικοί για το αν οι αυτονομιστές θα την τηρήσουν πραγματικά και για το αν οι Ρώσοι θα σταματήσουν να παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οπότε θα πρέπει να ελεγχθεί», σημείωσε.

«Επίσης στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία ότι οι πράξεις έχουν συνέπειες. Σήμερα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη οριστικοποιούν μέτρα για να επιβάλλουν βαθύτερες και ευρύτερες κυρώσεις στους ρωσικούς τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και της άμυνας», είπε ο Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο δρόμος για την επιστροφή της Ρωσίας στην κοινότητα των εθνών και κάλεσε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τον ακολουθήσει.

Το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι θα υπερασπιστεί κάθε σύμμαχό του και ότι υποστηρίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, κατέληξε ο Ομπάμα.

Διαβάστε επίσης:

Βοσνία: Και πέμπτος νεκρός στο ορυχείο της Ζένιτσα