Κουβανοί σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις ΗΠΑ με πλοιάριο
Οι επιζώντες, που είναι πιθανόν να απελαθούν πίσω στην Κούβα, νοσηλεύονται προς το παρόν σε ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών στην πόλη Μερίδα της χερσονήσου του Γιουκατάν.
Το παλιό πλοιάριο που τους μετέφερε αναχώρησε από το Μανσανίγιο της ανατολικής Κούβας στις 7 Αυγούστου, είπε ο Χοσέ Καμπαγιέρο, ο σύζυγος μιας από τις γυναίκες που σώθηκαν, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς από το Όστιν του Τέξας. Ο Καμπαγιέρο, που έφυγε από την Κούβα με τον ίδιο τρόπο τον περασμένο Δεκέμβριο, είπε ότι η γυναίκα του, η Μαϊλίν Πέρες, του αφηγήθηκε ότι η μηχανή του σκάφους χάλασε δύο ημέρες μετά τον απόπλου και οι επιβάτες κατασκεύασαν ένα αυτοσχέδιο πανί.
Πιστεύοντας ότι ακόμη βρίσκονται κοντά στη βορειοδυτική ακτή της Κούβας, επτά ή οκτώ από αυτούς αποφάσισαν να πέσουν στη θάλασσα και να κολυμπήσουν, κρατημένοι από σωσίβια. "Κανείς δεν ξανάκουσε κάτι για αυτούς", πρόσθεσε ο Καμπαγιέρο.
Το πλοιάριο έπλεε ακυβέρνητο για περισσότερες από δύο εβδομάδες και οι εναπομείναντες επιβάτες δεν είχαν πλέον ούτε τρόφιμα, ούτε νερό για να πιουν. Τους εντόπισαν ψαράδες την περασμένη Δευτέρα, 150 μίλια βορειοανατολικά του Πουέρτο Προγκρέσο του Γιουκατάν, και ειδοποίησαν τις αρχές που τους περισυνέλεξαν.
Ένας 16χρονος δεν άντεξε και πέθανε λίγο μετά την επιχείρηση διάσωσης, πιθανότατα από ανακοπή καρδιάς.
Η Πέρες ανέφερε επίσης ότι μια γυναίκα, που βρισκόταν στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της, πέθανε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και την πέταξαν στη θάλασσα. "Προσπάθησαν να την σώσουν. Της έδιναν να πιει ούρα με γάλα εβαπορέ" είπε ο Καμπαγιέρο, εξηγώντας ότι η σύζυγός του εργαζόταν σε τράπεζα αίματος και είχε μαζί της ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. "Ο σύζυγος (σ.σ. της εγκύου) τρυπούσε τα χέρια του και της έδινε να πιει το αίμα του", περιέγραψε.
Η υπηρεσία μετανάστευσης του Μεξικού την Παρασκευή ανέφερε ότι είναι σε επαφή με τις κουβανικές αρχές ώστε να επιστρέψουν οι παράνομοι μετανάστες στη χώρα τους "δεδομένου ότι δεν διαθέτουν νόμιμη άδεια παραμονής στο Μεξικό". Ωστόσο, δύο Αμερικανοκουβανοί, μέλη του Κογκρέσου της Φλόριντας, απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση της χώρας να μην στείλει τους 15 επιζώντες πίσω στην Κούβα. "Οι Κουβανοί που επαναπατρίζονται στο νησί δια της βίας συχνά αντιμετωπίζουν σκληρά μέτρα τιμωρίας" είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Μάριο Ντίας-Μπάλαρτ.
Διαβάστε επίσης: