Ο Γιούνκερ έδωσε σε Βρετανό Λόρδο το νέο χαρτοφυλάκιο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

Η απροσδόκητη απόφαση του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να δώσει στη Βρετανία το χαρτοφυλάκιο της Κομισιόν που περιλαμβάνει την εποπτεία του χρηματοοικονομικού τομέα χαρακτηρίστηκε μια συμφιλιωτική χειρονομία από μέρους του προς το Λονδίνο, το οποίο ζυγίζει ακόμη το μέλλον του στην ΕΕ.
2'

Ο Γιούνκερ (ο διορισμός του οποίου στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνάντησε σφοδρή αντίσταση από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον) ανακοίνωσε ότι ο Τζόναθαν Χιλ θα αναλάβει ο πρώτος επίτροπος της ΕΕ με αρμοδιότητα τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, γεγονός που του δίνει τεράστια επιρροή στις αγορές του Λονδίνου, αλλά και στις αντίπαλες αγορές του Παρισιού και της Φρανκφούρτης.

Οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν ότι ο Χιλ θα αναλάμβανε ένα ήσσονος σημασίας χαρτοφυλάκιο, στον τομέα της ενέργειας. Ο εκπρόσωπος του Κάμερον δήλωσε ότι ο διορισμός του Χιλ, που ως σήμερα ήταν ο ηγέτης της Βουλής των Λόρδων (άνω Βουλή), θα εξασφαλίσει πως η φωνή των μελών της ΕΕ που παραμένουν εκτός ευρωζώνης θα ακούγεται.

«Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, καλωσορίζουμε αυτόν (τον διορισμό) και προσβλέπουμε στη συνεργασία με τον Λόρδο Χιλ και ολόκληρη τη διορισμένη επιτροπή», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Το Λονδίνο είναι το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο της ΕΕ των 28. Η Βρετανία, μια από τις πιο ευρωσκεπτικιστικές χώρες, αντιμετωπίζει με αυξανόμενη εχθρότητα τις Βρυξέλλες, καθώς η εποπτεία των τραπεζών και των αγορών στην Ευρώπη μεταφέρεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εκχώρηση εθνικών εξουσιών στην ΕΕ έχει αποτελέσει έναν καθοριστικό παράγοντα της ανόδου του αντιευρωπαϊκού κόμματος UKIP και η καταγραφόμενη τάση στη Βρετανία ανάγκασε τον Κάμερον να υποσχεθεί ότι θα διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για την παραμονή —ή μη— της χώρας στην Ένωση εάν κερδίσει τις εκλογές του 2015.

Παράγοντες των αγορών χαρακτήρισαν πολύ καλή εξέλιξη τον διορισμό του Χιλ, που πάντως αναμένεται να βρεθεί στο στόχαστρο πολλών μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Χιλ μεταξύ των άλλων θα κληθεί να επιβλέψει τη νεότευκτη τραπεζική ένωση και η έλλειψη της εμπειρίας του στον τομέα, όπως και το γεγονός ότι έχει παρελθόν σε λόμπι, προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο ΕΚ. «Δεν ξέρω εάν είναι αστείο ή πρόκληση. Είναι απαράδεκτο», ήταν η αντίδραση του Φιλίπ Λαμπέρ, του συμπροέδρου της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο, κρίνοντας τον διορισμό «ένα δώρο στον Κάμερον για να αποτραπεί η Brexit, η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά και μια κίνηση η οποία στέλνει «το λάθος μήνυμα».

Διαβάστε ακόμα:

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τη ρύθμιση - Όλες οι αλλαγές