Ο Τζον Άλεν ανέλαβε συντονιστής του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους

Ο απόστρατος στρατηγός Τζον Άλεν, ο πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και εκ των πρωταγωνιστών του πολέμου στο Ιράκ, διορίστηκε συντονιστής του διεθνούς συνασπισμού για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τζον Άλεν ανέλαβε συντονιστής του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους
1'

«Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανακοίνωσε τον διορισμό του στρατηγού Τζον Άλεν στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου (των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα) για τον συνασπισμό» εναντίον των τζιχαντιστών, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.
Ο στρατηγός θα δίνει αναφορά στον Τζον Κέρι.

Αναπληρωτής του Άλεν αναλαμβάνει ο Μπρετ Μαγκάρκ, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών αρμόδιος για το Ιράκ και το Ιράν.

Ο στρατηγός Άλεν διοικούσε τις διεθνείς δυνάμεις στο Αφγανιστάν (Isaf) από το 2011 μέχρι το 2013. τον Οκτώβριο του 2012 διορίστηκε ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, όμως ο διορισμός αυτός ανακλήθηκε στη συνέχεια, λόγω της έρευνας που ξεκίνησε σε βάρος του για μια ανάρμοστη σχέση που φέρεται ότι διατηρούσε. Συνταξιοδοτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013.

Στο Αφγανιστάν ο στρατηγός Άλεν επέβλεψε την αποχώρηση 33.000 Αμερικανών που είχαν σταλεί ως ενισχύσεις στα τέλη του 2009.

Στο Ιράκ υπηρέτησε την τριετία 2006-8 και κατάφερε να σφυρηλατήσει πολλές σημαντικές σχέσεις με αρχηγούς σουνιτικών φυλών, στρέφοντάς τους εναντίον της Αλ Κάιντα αντί για τις αμερικανικές δυνάμεις. Η στρατηγική αυτή, η αποκαλούμενη «αφύπνιση του Αλ Ανμπάρ», σε συνδυασμό με τις ενισχύσεις που στάλθηκαν στη χώρα, επεκτάθηκε κατόπιν σε όλο το Ιράκ και βοήθησε να βελτιωθεί η ασφάλεια.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή