Παρίσι: «Όλοι στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών»

Η διεθνής κοινότητα, εκπρόσωποι της οποίας συνήλθαν σήμερα στο Παρίσι στη διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια του Ιράκ, δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν τον αγώνα της Βαγδάτης κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους «με όλα τα αναγκαία μέσα», περιλαμβανομένων των στρατιωτικών.

Παρίσι: «Όλοι στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών»
4'


«Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Παρισιού δήλωσαν ότι το Ισλαμικό Κράτος συνιστά απειλή για το Ιράκ, αλλά επίσης για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν με όλα τα αναγκαία μέσα τη νέα ιρακινή κυβέρνηση στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους, περιλαμβανομένης της κατάλληλης στρατιωτικής βοήθειας», σύμφωνα με το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος.

Νωρίτερα, οι πρόεδροι της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του Ιράκ Φουάντ Μασούμ απηύθυναν από κοινού έκκληση για επείγουσα διεθνή κινητοποίηση κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, με τον πρόεδρο της Γαλλίας να τονίζει ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», κατά την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης για την ασφάλεια του Ιράκ.

«Ο αγώνας των Ιρακινών κατά της τρομοκρατίας είναι και δικός μας αγώνας. Οφείλουμε να στρατευθούμε ξεκάθαρα, με πίστη και δύναμη στο πλευρό της ιρακινής ηγεσίας. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» απέναντι «στη μαζική τρομοκρατική απειλή» των τζιχαντιστών «κατά του Ιράκ, της περιοχής και ολόκληρου του κόσμου», είπε ο Φρανσουά Ολάντ ανοίγοντας τις εργασίες της διάσκεψης.

Οι εργασίες της διάσκεψης του Παρισιού, στην οποία συμμετέχουν περί τις τριάντα χώρες, ανάμεσά τους τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες, διεξάγονται σε μία δραματική συγκυρία, την επαύριο του αποκεφαλισμού από το Ισλαμικό Κράτος του τρίτου δυτικού ομήρου, του βρετανού Ντέιβιντ Χέινς, μετά τους αμερικανούς δημοσιογράφους Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ.

Ομως το Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει περί το 40% του εδάφους του βορείου Ιράκ και το 25% του συριακού εδάφους, είναι επίσης μία οργάνωση «που επιτίθεται κατά των πλέον αδυνάτων , των πλέον ευάλωτων, εναντίον των γυναικών , των παιδιών, εναντίον των θρησκευτικών μειονοτήτων. Η απειλή είναι καθολική και καθολική πρέπει να είναι και η απάντηση», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Το Ισλαμικό Κράτος κατά τους τελευταίους μήνες διέπραξε σφαγές, εγκλήματα που μπορούν να χαρακτηρισθούν γενοκτονία, εθνική και θρησκευτική εκκαθάριση», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράκ, ο οποίος προεδρεύει μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ της διάσκεψης, και ο οποίος μόλις πριν από την έναρξη των συνομιλιών είχε απευθύνει έκκληση με συνέντευξή του στο δίκτυο Europe 1 για μία «ταχεία αεροπορική επέμβαση» στο Ιράκ.

Αντικείμενο της διάσκεψης του Παρισιού είναι ο καθορισμός του ρόλου κάθε χώρας του συνασπισμού σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο και στον τομέα των Πληροφοριών.

Οι στόχοι είναι πολιτικοί (υποστήριξη της ιρακινής κυβέρνησης), ασφαλείας και ανθρωπιστικοί, υπενθύμισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, τονίζοντας ότι η κρίση έχει προκαλέσει ήδη την έξοδο 1,8 εκατομμυρίου ανθρώπων.

Γαλλική διπλωματική πηγή δήλωσε σήμερα ότι οι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν κατά τη διάσκεψη του Παρισιού δεν θα δημοσιοποιηθούν αναγκαστικά στο σύνολό τους

Ηδη, το Παρίσι ανακοίνωσε την έναρξη σήμερα των πρώτων στρατιωτικών αναγνωριστικών πτήσεων σε συνεργασία με τις αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ιράκ.

«Βρισκόμαστε ήδη σε πορεία», δήλωσε στο δίκτυο CBS ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ενώ στην πρώτη γραμμή πλέον, μετά τον αποκεφαλισμό του Ντέιβιντ Χέινς, βρίσκεται και η Βρετανία, η οποία διαβεβαίωσε δια στόματος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον «ότι οι υπεύθυνοι θα συλληφθούν όσος χρόνος και αν χρειασθεί», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν θα συμμετάσχει στην αεροπορική εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ και τη Συρία, που αποτελεί βάση οπισθοφυλακής του Ισλαμικού Κράτους.

Η Συρία είναι ένα από τα ακανθώδη κεφάλαια στης διεθνούς στρατηγικής. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να επεκτείνει τα αεροπορικά πλήγματα κατά του ΙΚ στο συριακό έδαφος, ωστόσο Παρίσι και Λονδίνο τηρούν επιφυλακτική στάση, από τον φόβο μήπως οι αεροπορικές επιδρομές ενισχύσουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο πολεμά και κατά του συριακού καθεστώτος, επωφελήθηκε από τον συριακό εμφύλιο πόλεμο. «Το χάος ωφελεί τους τρομοκράτες», τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ, επαναλαμβάνοντας ότι η γαλλική στρατηγική στη Συρία περιλαμβάνει την ενίσχυση με κάθε τρόπο της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.

Απών από τη διάσκεψη του Παρισιού το Ιράν, σημαντικός περιφερειακός παράγοντας και σύμμαχος της Βαγδάτης και της Δαμασκού, θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του Ισλαμικού κράτους είναι «η ενίσχυση των κυβερνήσεων του Ιράκ και της Συρίας».

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Εκπαίδευση για τον εντοπισμό εξτρεμιστών

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή