Λιβύη: Ένοπλη οργάνωση δέχτηκε αεροπορική επίθεση στην Τρίπολη
Οι δυνάμεις του απότακτου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος από τον περασμένο Μάιο κήρυξε τον πόλεμο στους ισλαμιστές στη Λιβύη, ανέλαβαν την ευθύνη σήμερα για μια αεροπορική επίθεση εναντίον μιας ένοπλης οργάνωσης κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Αυτή ήταν η πρώτη αεροπορική επιδρομή στη δυτική Λιβύη εδώ και τρεις εβδομάδες.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της πόλης Γαριάν και ρεπορτάζ λιβυκών μέσων ενημέρωσης, ένα μαχητικό αεροσκάφος έπληξε στρατιωτική βάση που ελέγχεται από ισλαμιστές, αντικυβερνητικούς αντάρτες της πόλης Μιζουράτα. Το πρακτορείο ειδήσεων Lana μετέδωσε ότι χτυπήθηκε μια αποθήκη πυρομαχικών, ενώ το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Al Nabaa έκανε λόγο για 11 τραυματίες.
Οι αντάρτες του Γαριάν ανήκουν στην οργάνωση Φατζρ Λίμπια ("Αυγή της Λιβύης"), τον ετερόκλιτο συνασπισμό ενόπλων ομάδων —μεταξύ των οποίων και ισλαμιστές— ο οποίος στα τέλη Αυγούστου έθεσε υπό τον έλεγχό του την Τρίπολη μετά από ενάμιση μήνα σφοδρών συγκρούσεων και αφού εκδίωξε από το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας τους αντιπάλους του.
Οι δυνάμεις της Φατζρ Λίμπια είχαν δεχτεί αεροπορικά πλήγματα και τον περασμένο μήνα. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν για τις επιθέσεις αυτές των Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο. Η οργάνωση κατηγορεί το εκλεγμένο και αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα κοινοβούλιο, στο οποίο οι ισλαμιστές δεν έχουν τον έλεγχο, για "συνωμοσία" με τις δύο αραβικές χώρες ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση κατηγορεί το Κατάρ και το Σουδάν ότι εφοδιάζουν με όπλα τους ισλαμιστές αντάρτες.
Αφότου έχασαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας, το εκλεγμένο κοινοβούλιο και η κυβέρνηση της Λιβύης εδρεύουν στο Τομπρούκ ενώ στην Τρίπολη συνεδριάζει το προηγούμενο κοινοβούλιο (Εθνικό Γενικό Κογκρέσο) και η "παράλληλη" κυβέρνηση που σχηματίστηκε από τους ισλαμιστές αντάρτες.
«Επιτεθήκαμε σε θέσεις της Αυγής της Λιβύης» δήλωσε ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων του Χάφταρ, Σάκερ αλ Τζουρούσι.
Οι αναλυτές ωστόσο αμφιβάλουν για το κατά πόσο οι δυνάμεις του Χάφταρ μπορούν να εξαπολύσουν επιθέσεις από τις αεροπορικές βάσεις στην ανατολική Λιβύη καθώς διαθέτουν μόνο περιορισμένες δυνατότητες και πεπαλαιωμένα αεροσκάφη, πολλά από τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές ήδη από τον εμφύλιο του 2011.
Πολλοί διπλωμάτες φοβούνται ότι η Λιβύη μετατρέπεται ξανά σε εμπόλεμη ζώνη, με αντίπαλες τοπικές ομάδες και η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί στο χάος ενός εμφυλίου πολέμου. Η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει τις δεκάδες ομάδες των πρώην ανταρτών που βοήθησαν στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, αλλά τώρα πολεμούν μεταξύ τους για την εξουσία και ένα μερίδιο από τα πετρελαϊκά έσοδα. Η ρευστή κατάσταση στην Τρίπολη επιδεινώνεται και από την αντιπαράθεση στη Βεγγάζη μεταξύ του στρατού και των δυνάμεων του Χάφταρ που, παρά τη χαλαρή συμμαχία τους, δεν διστάζουν να συγκρουστούν μεταξύ τους. Οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν απειλήσει μάλιστα ότι θα βομβαρδίσουν το λιμάνι της Βεγγάζης, αν οι τοπικές αρχές δεν το κλείσουν από μόνες τους, για να διακόψουν τον εφοδιασμό των ισλαμιστών.
«Θα βομβαρδίσουμε όποιο πλοίο πλησιάσει στην ακτή και θα θεωρήσουμε υπεύθυνο τον λιμενάρχη» προειδοποίησε ο Τζουρούσι.
Διαβάστε επίσης:
Ισλαμικό Κράτος: Ο ΥΠΕΞ του Ιράκ λυπάται για την απουσία του Ιράν στη διεθνή σύσκεψη