BBC: «Το ροζ λόμπι των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών» (pics)

Ένα όραμα χρώματος ροζ, πλανιέται στους πολυτελείς διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

BBC: «Το ροζ λόμπι των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών» (pics)
3'

Τριάντα δύο κυρίες που ήταν καθαρίστριες στο Υπουργείο Οικονομικών, με τα ταιριαστά ροζ μπλουζάκια τους, έκαναν πολύ δρόμο για να βρεθούν στο Στρασβούργο προκειμένου να στηρίξουν την υπόθεση τους μιας και τώρα έχουν επιστρέψει όλοι οι ευρωβουλευτές μετά τις θερινές διακοπές τους.

Οι 32 γυναίκες είναι μόνο μερικές από τις 595 καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών των οποίων ο αγώνας έχει γίνει διάσημος στην Αθήνα.

Οι γυναίκες εργάζονταν για το Υπουργείο μέχρι πριν ένα χρόνο οπότε και απολύθηκαν για να αντικατασταθούν από φτηνότερα εργατικά χέρια.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο των περικοπών που έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της μετά την παρολίγον χρεοκοπία της, όπως αναφέρει το BBC.

«Είναι αδύνατο για μας να βρούμε νέες θέσεις εργασίας, γιατί είμαστε όλοι κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης μας», λέει η Φρόσω, μία από τις πρώην καθαρίστριες που ήρθε στο κοινοβούλιο. Όλες οι γυναίκες είναι πάνω από 45 ετών.

Από τότε που απολύθηκαν, οι Ελληνίδες καθαρίστριες διαδηλώνουν σχεδόν κάθε μέρα στο κέντρο της Αθήνας. Έχουν επίσης κατασκηνώσει έξω από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο φρουρείται «συμβολικά» νύχτα και μέρα.

Η επιμονή τους τις έχει κάνει διάσημες σε όλη τη χώρα και οδήγησε δύο ευρωβουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ να τους καλέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αυτές οι κυρίες συμβολίζουν τον αγώνα που πρέπει να αντέξει η χώρα μας και τη σκληρότητα της ελληνικής κυβέρνησης», λέει η Σοφία Σακοράφα, μια από τους δύο ευρωβουλευτές.

«Με το να είναι εδώ,δείχνουν στην ΕΕ τις καταστροφικές συνέπειες των περικοπών στην Ελλάδα που αφορά σε μία τυπικά ευάλωτη ομάδα εργαζομένων: Τις μεσήλικες γυναίκες.»

Δεδομένου ότι περιφέρονταν γύρω από το κοινοβούλιο, κατάφεραν να τραβήξουν τα βλέμματα όσων ήταν παρόντες.

Θα παρακολουθήσουν επίσης μια συζήτηση στην κύρια αίθουσα, φορώντας τα κόκκινα λαστιχένια γάντια τους και κρατώντας πινακίδες διαμαρτυρίας.

Δεν το βλέπουν όμως όλοι με συμπάθεια.

«Η ανεργία στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ υψηλότερη και χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν στον ιδιωτικό τομέα», λέει ο Γεώργιος Κύρτσος, επίσης Έλληνας Ευρωβουλευτής από τη Νέα Δημοκρατία. «Όταν όμως χαθούν οι πολύ λίγες θέσεις στο δημόσιο τομέα, ξαφνικά όλοι παίρνουν τους δρόμους."

Οι καθαρίστριες κέρδισαν τη μαζική προσοχή του κόσμου αφού ήταν οι πρώτοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα που κέρδισαν στα δικαστήρια για την υπόθεση τους, παρόλο που το υπουργείο αρνείται να τις προσλάβει ξανά.

Το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο και η ετυμηγορία αναμένεται στις 23 Σεπτεμβρίου. Αν το δικαστήριο αποφασίσει υπέρ της προσφυγής, οι 595 κυρίες θα απολυθούν οριστικά.

Δείτε τις εικόνες

Διαβάστε επίσης: Το ποίημα του Γλέζου για τις απολυμένες καθαρίστριες

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή