Μαλαισία: Συνθήκες δουλείας σε εργοστάσια ηλεκτρονικών

Σε συνθήκες «σύγχρονης δουλείας», εργάζεται σχεδόν το ένα τρίτο των 350.000 εργαζομένων στον τομέα της βιομηχανίας ηλεκτρονικών της Μαλαισίας, μιας χώρας που αποτελεί βασικό προμηθευτή μεγάλων, διεθνών εταιρειών.
2'

Τουλάχιστον το 28% των υπαλλήλων στα εργοστάσια ηλεκτρονικών ειδών, κυρίως οι εργάτες που έχουν μεταναστεύσει στη Μαλαισία από άλλες φτωχές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, παραπλανούνται και παρασύρονται σε μια κατάσταση δουλείας, αδυνατώντας να αποπληρώσουν τα χρέη τους απέναντι σε εκείνους που τους έχουν στρατολογήσει, αναφέρει η μελέτη της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Verite, η οποία ειδικεύεται σε θέματα δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Πολλές περιπτώσεις καταναγκαστικής εργασίας εντοπίστηκαν «στον τομέα των ηλεκτρονικών, μεταξύ των αλλοδαπών εργαζομένων, ανδρών και γυναικών», υπογραμμίζει η οργάνωση η οποία βασίστηκε σε συνεντεύξεις που πήρε από 501 πρόσωπα.

«Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η καταναγκαστική εργασία είναι διαδεδομένη στη βιομηχανία ηλεκτρονικών της Μαλαισίας και ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις», τονίζει η οργάνωση, η οποία χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση. Από την πλευρά τους, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ απαγορεύουν τις εισαγωγές ειδών που κατασκευάζονται υπό συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας.

Τα εργοστάσια της Μαλαισίας προμηθεύουν πολλές μεγάλες, διεθνείς εταιρείες, όπως οι Apple, Samsung και Sony. Η ανάπτυξη του τομέα αυτού επιτεύχθηκε εν μέρει σε βάρος των φτωχών, ευάλωτων εργατών από την Ινδονησία, το Νεπάλ, την Ινδία, το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές και τη Μιανμάρ.

Η εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού ξεκινά, πριν απ' όλα, από το υπερβολικό ποσό που ζητούν οι στρατολόγοι από τους υποψηφίους, προκειμένου να τους προλάβουν. Οι εργάτες φορτώνονται έτσι με χρέη που αδυνατούν να εξοφλήσουν.

Πάνω από 9 στους 10 (ποσοστό 94%) μετανάστες εργάτες που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, είπαν ότι το διαβατήριό τους κατασχέθηκε, ενώ το 71% δήλωσε ότι ήταν αδύνατον να το πάρει πίσω. Σχεδόν 4 στους 10 (ποσοστό 38%) υποστήριξαν ότι υποχρεώνονταν να κοιμούνται σε μικρά δωμάτια όπου στριμώχνονταν περισσότεροι από οκτώ άνθρωποι και δεν μπορούσαν να κουνηθούν.

«Το γεγονός ότι κρατούν τα διαβατήριά μας δείχνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι πρόκειται για σύγχρονη δουλεία», δήλωσε ένας εργαζόμενος από τη Μιανμάρ.

Κανείς εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μαλαισίας ή της ένωσης των παραγωγών ηλεκτρονικών ειδών δεν έχει, πάντως, σχολιάσει μέχρι στιγμής τις καταγγελίες της Verite.

Η Μαλαισία, μια χώρα 28 εκατομμυρίων κατοίκων, απολαμβάνει σχετική ευημερία σε σύγκριση με τους γείτονές της. Συχνά όμως επικρίνεται από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την άνιση μεταχείριση που επιφυλάσσει στους μετανάστες εργάτες, ο αριθμός των οποίων κυμαίνεται από 2 έως 4 εκατομμύρια…

Διαβάστε ακόμα:

Δίκτυο στρατολόγησης νεαρών γυναικών για τον «τζιχάντ» δρούσε στη Γαλλία