Δημοψήφισμα Σκωτία: Ημέρα ιστορικής απόφασης
Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 7.00 (τοπική ώρα, 9.00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22.00 (24.00 ώρα Ελλάδας), ενώ το συνολικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να γίνει γνωστό νωρίς την Παρασκευή.
Επισήμως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μόνο αφού καταμετρηθούν οι ψήφοι και στις 32 περιφέρειες, όμως τα τοπικά αποτελέσματα θα ανακοινώνονται από την εκλογική επιτροπή μόλις φτάνουν από τις περιφέρειες.
Το ποσοστό των Σκωτσέζων πολιτών που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται στο 53%, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη από την εταιρεία Survation για λογαριασμό της σκωτσέζικης εφημερίδας Daily Record και σύμφωνα με την οποία το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας φτάνει το 47%, ποσοστό μικρότερο σε σχέση με άλλες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την ίδια ημέρα.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 9% των πολιτών παραμένουν αναποφάσιστοι.
Όποιο πάντως κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ένα σημαντικό ποσοστό της σκωτσέζικης κοινωνίας θα μείνει δυσαρεστημένο στο άκουσμα της τελικής ετυμηγορίας. Γιατί παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για άνετη επικράτηση αυτών που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά τον τελευταίο μήνα και πολλοί από τους αναποφάσιστους ακολούθησαν το συναίσθημα και όχι τη λογική.
Όσοι έχουν συνομιλήσει με Σκωτσέζους ή έστω γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται για την Αγγλία, ξέρουν από πρώτο χέρι ότι αν δεν υπήρχαν οι οικονομικής φύσεως αμφιβολίες και φόβοι (που τροφοδοτούνται αποκλειστικά από τους πολιτικούς), το «ναι» στην ανεξαρτησία θα θεωρείτο δεδομένο.
Κι όμως... Λίγες ώρες πριν την τελική ετυμηγορία, φαβορί παραμένει το «όχι». Όπως και να έχει η χώρα βρίσκεται προ των πυλών ενός ιστορικού δημοψηφίσματος με άμεσο αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη.
Το αποτέλεσμα που θα κριθεί στις λεπτομέρειες, είναι αμφίρροπο και τα δύο στρατόπεδα στρέφουν το βλέμμα στους 170.000 περίπου αναποφάσιστους, που αναμένεται να κρίνουν το αποτέλεσμα.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον, προσπάθησε να πείσει τους αναποφάσιστους να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα, δίνοντας υποσχέσεις για παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στην Σκωτία, ενώ οι ΗΠΑ, σίγουρα προτιμούν το Ηνωμένο Βασίλειο «δυνατό, ισχυρό και ενωμένο».
Ο Πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ, κάλεσε χθες τους Σκωτσέζους να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας μία μόλις ημέρα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα του οποίου ίσως σημάνει την απόσχιση της μετά από τρεις αιώνες από το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Ξυπνήστε το πρωί της Παρασκευής, την πρώτη ημέρα μιας καλύτερης χώρας. Ξυπνήστε γνωρίζοντας πως εσείς το καταφέρατε αυτό – εσείς το κάνατε να συμβεί», ανέφερε σε μήνυμά του προς τους ψηφοφόρους.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε αργά την Τετάρτη, την ελπίδα το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει «ισχυρό και ενωμένο», σε μήνυμά του στο Twitter.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας εξαιρετικός εταίρος για την Αμερική και μια δύναμη του καλού σε έναν ασταθή κόσμο. Ελπίζω ότι θα παραμένει ισχυρό, ακμαίο και ενωμένο», δήλωσε σε μήνυμά που έστειλε από το λογαριασμό του στον Λευκό Οίκο, στο τέλος του οποίου υπήρχαν τα αρχικά «bo», ένδειξη ότι πρόκειται για μήνυμα του προέδρου.
«Πιστεύουμε ότι ένα ισχυρό, Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικό καθώς αποτελεί ένα από τους πιο ικανούς και αξιόπιστους εταίρους μας εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.
«Στην παρούσα φάση, πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο πιθανόν να υπάρξουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με το Reuters αν οι Σκωτσέζοι αποφασίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας τότε θα μεσολαβήσουν 18 μήνες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Σκωτία και τη Βρετανία, γύρω από το πετρέλαιο της Βορείου Θάλασσας, τη διατήρηση της βρετανικής λίρας, την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την τύχη της σημαντικότερης βάσης των πυρηνικών υποβρυχίων Τράιντεντ του Βασιλικού Στρατού.
Τέσσερις ερωταπαντήσεις για δημοψήφισμα:
Τι τίθεται σε ψηφοφορία και πώς θα διεξαχθεί η διαδικασία;
Το ψηφοδέλτιο θα έχει το ερώτημα: «Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητο κράτος;». Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να βάλουν ένα σταυρό είτε στο «ναι», είτε στο «όχι».
Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν την Πέμπτη στις 07:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00 (24:00 ώρα Ελλάδας).
Σχεδόν 800.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου η οποία θα πρέπει να φτάσει ως τις 22:00 αύριο.
Θα δοθούν στη δημοσιότητα exit poll;
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δεν είναι προγραμματισμένες δημοσκοπήσεις εξόδου μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων.
Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων το «όχι» προηγείται με 53% έναντι 47% του «ναι».
Πότε θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα;
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επισήμως μόνο αφού καταμετρηθούν οι ψήφοι και στις 32 περιφέρειες, όμως τα τοπικά αποτελέσματα θα ανακοινώνονται από την εκλογική επιτροπή μόλις φτάνουν από τις περιφέρειες.
Κάθε πλευρά χρειάζεται το 50% συν μία ψήφο του συνόλου, οπότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ξεκάθαρο προτού καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι.
Τα αποτελέσματα είναι πιθανό να αρχίσουν να γίνονται γνωστά περίπου στις 04:00 (ώρα Ελλάδας) τα ξημερώματα της Παρασκευής. Παρόλα αυτά τα αποτελέσματα από τις μεγαλύτερες πόλεις της Σκωτίας — το Εδιμβούργο, τη Γλασκώβη και το Αμπερντίν — ενδέχεται να γίνουν γνωστά μετά τις 07:00.
Το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι γνωστό «την ώρα του πρωινού» την Παρασκευή, σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου της εκλογικής επιτροπής.
Πόσοι άνθρωποι θα λάβουν μέρος στη διαδικασία;
Συνολικά έχουν εγγραφεί 4.285.323 άνθρωποι για να ψηφίσουν, δηλαδή το 97% του πληθυσμού άνω των 16 ετών.
Στο δημοψήφισμα μπορούν να ψηφίσουν όλοι όσοι είναι άνω των 16 ετών και ζουν στη Σκωτία. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να είναι Βρετανοί, ή πολίτες της Κοινοπολιτείας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχουν εγγραφεί στους καταλόγους ως τις 2 Σεπτεμβρίου.
Διαβάστε ακόμα:
Ραχόι: Οι φιλοδοξίες ανεξαρτησίας τορπιλίζουν το ευρωπαϊκό πνεύμα