DW: Το δημοψήφισμα διχάζει την Σκωτία
«Κρίσιμη Ώρα, Ημέρα του Πεπρωμένου», είναι χαρακτηριστικοί τίτλοι των βρετανικών εφημερίδων καθώς πάνω από 4 εκατομύρια ψηφοφόροι στη Σκωτία αποφασίζουν για το μέλλον τους.
Η μάχη δόθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή με τα δυο στρατόπεδα να επιστρατεύουν όλα τα όπλα τους. Και ένα απ'αυτά για την πλατφόρμα «Καλύτερα Μαζί» ήταν η επιστροφή του Γκόρντον Μπράουν στην πολιτική ο οποίος ξεσήκωσε τα πλήθη σε ομιλία του, χθες, στη Γλασκώβη. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει ειδικό βάρος στην γενέτειρα του και η συμμετοχή του στην εκστρατεία για το «όχι» το τελευταίο δεκαήμερο ενδέχεται να αποδειχθεί αποφασιστική προκειμένου να συγκρατηθεί η διαρροή παραδοσιακών ψηφοφόρων του Εργατικού Κόμματος προς τους Εθνικιστές.
Ο Αλεξ Σάμον, κατηγορείται από τους αντιπάλους του για προώθηση διχαστικών συνθημάτων και φανατισμό, αποτέλεσμα των οποίων είναι ο διαφαινόμενος κοινωνικός διχασμός. Μια εξέλιξη πολύ δυσάρεστη για τα επόμενα βήματα της Σκωτίας, ένα χάσμα που θα κάνει πολλά χρόνια να γεφυρωθεί, επισημαίνουν αναλυτές. Το επιτελείο του επέλεξε μια πολιτική άκρατων υποσχέσεων δίχως ουσιαστικό πρόγραμμα ειδικά σε ότι αφορά το εθνικό νόμισμα και την οικονομία. Από την άλλη πλευρά, η πλατφόρμα του «ναι» επικρίνεται για αρνητικό μήνυμα και έλλειψη αισιοδοξίας κάτι που προσπάθησε να αλλάξει η παρουσία του Γκόρντον Μπράουν.
Καθοριστική η ψήφος των αναποφάσιστων
Τέσσερις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης, δίνουν προβάδισμα στο «όχι» από 2% έως 6% μονάδες και πολλοί δημοσκόποι εκτιμούν ότι το «όχι» δείχνει να έχει ανοδικές τάσεις αν προστεθεί η ψήφος των 500.000 αναποφάσιστών πολλοί εκ των οποίων διστάζουν να εκδηλωθούν φοβούμενοι αρνητικές αντιδράσεις από τους οπαδούς του «ναι».
Εν τω μεταξύ, το επιτελείο του Ντέιβιντ Κάμερον επεξεργάζεται το κείμενο του διαγγέλματος το οποίο θα απευθύνει την Παρασκευή το πρωί αμέσως μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση επικράτησης του «όχι», πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ, διαρρέουν ότι ο Πρωθυπουργός θα είναι γενναιόδωρος και συμφιλιωτικός με τον Αλεξ Σάμον. Αν οι Σκωτσέζοι αποφανθούν ότι θέλουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μεγαλύτερες εξουσίες, όπως δεσμεύτηκαν όλα τα πολιτικά κόμματα, το πρόβλημα για τον Ντέιβιντ Κάμερον και τους άλλους αρχηγούς, θα μετατραπεί σε εσωκομματικό αφού ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές βουλευτών για ίση μεταχείριση και της Αγγλίας.
Πηγή: Deutsche Welle
Διαβάστε επίσης: