Τουρκία: Μαζικές απολύσεις μετά τις μεταρρυθμίσεις για τα ορυχεία
Στην απόλυση περισσότερων από 5000 εργαζομένων οδήγησε ο πρόσφατος νόμος που ψηφίστηκε στην Τουρκία και είχε ως βασικό του αντικείμενο τα μέτρα ασφαλείας στα ορυχεία της χώρας. Την απόλυση επιβεβαίωσε συνδικαλιστής στη γείτονα χώρα.
Η μεταρρύθμιση έχει τεθεί σε ισχύ από την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια η κυβέρνηση της Τουρκίας να δείξει πως συμμερίζεται τις καταγγελίες για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στα ορυχεία της χώρας. Από τότε, 37 ορυχεία έχουν ανακοινώσει την αναστολή των δραστηριοτήτων τους εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών, οι οποίες προέρχονται από το νέο νόμο.
«Οι εργοδότες είναι πλέον υποχρεωμένοι να αυξήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους για τους υπαλλήλους τους, οι οποίοι πλέον μπορούν να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να συνταξιοδοτούνται στην ηλικία των 43 ετών», δήλωσε ο Οσμάν Τουτκούν, ηγετικό στέλεχος του συνδικάτου των εργαζομένων στα ορυχεία (Genel Maden İş) στην επαρχία Ζονγκουλντάκ (βόρεια), όπου βρίσκεται το σημαντικότερο ανρακοφόρο κοίτασμα της χώρας.
«Πρόκειται ολοφάνερα για ένα οικονομικό βάρος για τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται» τα ορυχεία, πρόσθεσε ο Τουτκούν.
Το νομοθέτημα αυτό, το οποίο ζητούσαν επί χρόνια τα συνδικάτα, μειώνει σε 30 τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας των εργαζομένων στα ορυχεία —από 48 που ήταν μέχρι να τεθεί σε ισχύ— και θεσπίζει μια σειρά μέτρων εργασιακής ασφάλειας.
Μόνο στην επαρχία Ζονγκουλντάκ 22 ορυχεία ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους και απέλυσαν 4.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με τον Τουτκούν, ο οποίος τόνισε πως φοβάται μια «κοινωνική έκρηξη» στην περιοχή, η οικονομική δραστηριότητα στην οποία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το υπέδαφός της.
Άλλα ορυχεία έχουν επίσης αναστείλει τη δραστηριότητά τους στην Κιουτάχια (δυτική Τουρκία) και στην Ερμενέκ (νότια), σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εργασίας.
«Επί σειράν ετών, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ορυχείων είχαν συνηθίσει αυτά να καταγράφουν εξαιρετικά υψηλά κέρδη. Δεν τα έχουν πλέον, άρα απολύουν», επισήμανε ο Φικρέτ Σογιάκ, βετεράνος συνδικαλιστής στον τομέα των ορυχείων και συγγραφέας ενός βιβλίου για τις εργασιακές σχέσεις.
Την 13η Μαΐου μια έκρηξη και η κατάρρευση τμήματος ενός ορυχείου στη Σόμα προκάλεσαν το θάνατο 301 εργαζομένων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του αζώτου. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη βιομηχανική καταστροφή στην Ιστορία της Τουρκίας.
Η δικαστική έρευνα έφερε στο φως μια σειρά ελλείψεων στοιχειωδών μέτρων και παράβασης των κανόνων εργασιακής ασφάλειας από μέρους της επιχείρησης η οποία διαχειριζόταν το ορυχείο—που μολαταύτα αρνείται ότι έχει οιαδήποτε ευθύνη για το δυστύχημα.
Σε βάρος οκτώ ανωτάτων στελεχών της πάντως ασκήθηκαν διώξεις για ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια στα τέλη του Μαΐου.
Η Τουρκία βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τους θανάτους στους χώρους εργασίας, σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ).
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Νόμος για τη βελτίωση συνθηκών εργασίας στα ορυχεία
Τουρκία: Το ορυχείο στη Σόμα είχε επιθεωρηθεί ενδελεχώς