O OHE θα δημιουργήσει ειδική αποστολή για την αντιμετώπιση του Έμπολα

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ειδική αποστολή για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα, αποστέλλοντας προσωπικό στις πλέον πληγείσες περιοχές –τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε- μετά την κίνηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να χαρακτηρίσει το ξέσπασμα του ιού ως «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
1'

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, είπε ότι πρόκειται να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για να ηγηθεί της αποστολής του ΟΗΕ (Ebola Emergency Response- UNMEER), στόχος της οποίας θα είναι η «άμεση και μαζική κινητοποίηση» ανθρώπων, υλικών και οικονομικών πόρων.

«Η διεθνής αποστολή… θα έχει κύριες 5 προτεραιότητες: να σταματήσει την επιδημία, να παράσχει θεραπεία σε όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό, να τηρηθούν οι ουσιώδεις υπηρεσίες, να διατηρηθεί η σταθερότητα και να υπάρξει πρόληψη για την αποφυγή νέων κρουσμάτων», δήλωσε ο Μπαν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.

Ο Τζάκσον Ναΐμα, επικεφαλής της ομάδας Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε κέντρο θεραπείας του Έμπολα στην Μονρόβια, πρωτεύουσα της Λιβερίας, προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας με σκοπό να κάνει έκκληση για βοήθεια. «Το μέλλον της χώρας μου κρέμεται από μια κλωστή», δήλωσε μέσω βίντεο-κλήσης.

«Προσπαθούμε να παράσχουμε θεραπεία σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά κέντρα θεραπείας και κρεβάτια για τους ασθενείς», είπε. «Άνθρωποι περιμένουν στις εισόδους των κέντρων μας, κυριολεκτικά ικετεύοντας για τις ζωές τους. Δικαίως αισθάνονται μόνοι και παραμελημένοι – νιώθοντας ότι έχουν εγκαταλειφθεί για να πεθάνουν με ένα φρικτό και αναξιοπρεπή τρόπο».

Τουλάχιστον 2.360 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο χειρότερο ξέσπασμα του ιού Έμπολα, από το 1976 οπότε και εντοπίστηκε η ασθένεια, ενώ τουλάχιστον 5.357 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό στη Δυτική Αφρική, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.