Λιβερία: Μετά τον έμπολα, τώρα φόβοι και για εμφύλιο
Η Λιβερία, η χώρα της δυτικής Αφρικής που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις ξένου υγειονομικού προσωπικού παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις που έχει κάνει η κυβέρνησή της για βοήθεια, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Νωρίτερα σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι θα έχουν μολυνθεί από τον ιό Έμπολα μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, εάν δεν γίνει κάτι για την ενίσχυση των μέτρων ελέγχου της επιδημίας στη δυτική Αφρική.
Ο Αντόνιο Βιτζιλάντε, επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ στη Λιβερία, επεσήμανε ότι 40.000 εργαζόμενοι πρέπει να εκπαιδευτούν, ενώ η χώρα εξακολουθεί να έχει πολύ λίγους ξένους ειδικούς. Τα εγκαίνια μιας νέας κλινικής στη Μονρόβια σήμαναν ότι οι κλίνες αυξήθηκαν κατά 350 με 400, όμως είναι πολύ λιγότερα από τον στόχο των 2.000 για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
«Έχουμε περίπου 50 με 70 νέα κρούσματα καθημερινά. Ακόμη κι αν αφαιρέσουμε τους νεκρούς, είναι πολύ-πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε να προσθέτουμε 30 ή 40 κρεβάτια την ημέρα», εξήγησε ο Βιτζιλάντε.
«Ακόμη κι αν φτάσουμε τα 2.000 κρεβάτια σε δύο με τρεις εβδομάδες από τώρα, τα κρούσματα που μπορεί να έχουμε στη διάρκεια μίας ημέρας ενδέχεται να είναι πολύ περισσότερα», συνέχισε.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Λιβερία περίπου 150 ξένοι ειδικοί, από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF) και το προσωπικό του ΟΗΕ, επεσήμανε ο Βιτζιλάντε. Όμως χρειάζονται 600 με 700 επιπλέον καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στη Λιβερία έχει φτάσει τα 3.100 και αυξάνεται συνεχώς.
Ο ΠΟΥ έχει κάνει επανειλημμένως εκκλήσεις στις κυβερνήσεις να στείλουν ιατρικές ομάδες, όμως οι διεθνείς προσπάθειες παραμένουν κυρίως στα χέρια των MSF, οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν είναι πλέον σε θέση να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες και ζητούν βοήθεια.
Στο μεταξύ ο υπουργός Ενημέρωσης της Λιβερίας Λουίς Μπράουν δήλωσε σήμερα ότι η επιδημία του ιού Έμπολα κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα του σε έναν νέο εμφύλιο πόλεμο.
«Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει μέχρις ότου η Λιβερία, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα ξανακυλήσουν στις συγκρούσεις, μια πιθανή συνέπεια της βραδύτητας στην κινητοποίηση» εναντίον του Έμπολα, είπε ο Μπράουν.
Ο υπουργός Άμυνας Μπράουνι Σαμουκάι είχε δηλώσει στις 9 Σεπτεμβρίου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι από τον ιό «απειλείται άμεσα η ύπαρξη της Λιβερίας».
Η Λιβερία εισήλθε φέτος στην ενδέκατη χρονιά μιας εύθραυστης ειρήνης, έπειτα από έναν εμφύλιο πόλεμο που προκάλεσε τον θάνατο 250.000 ανθρώπων από το 1989 ως το 2003.
Η χώρα συνορεύει με τη Σιέρα Λεόνε, όπου επίσης μαινόταν εμφύλιος πόλεμος από το 1991 ως το 2001 από τον οποίο σκοτώθηκαν περίπου 120.000 άνθρωποι, και με τη Γουινέα.
Οι τρεις αυτές χώρες έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα.
Διαβάστε επίσης: Προειδοποίηση ΠΟΥ για τον Έμπολα: Πάνω από 20.000 τα νέα κρούσματα