Συζητήσεις για ουδέτερη ζώνη στην ανατολική Ουκρανία

Συζητήσεις για τον καθορισμό μιας ουδέτερης ζώνης 30 χιλιομέτρων στην ανατολική Ουκρανία, από την οποία οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές θα αποσύρουν το βαρύ οπλισμό τους, ξεκίνησαν την Παρασκευή (26/9).
2'

Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού της Ουκρανίας «μια ουκρανική αποστολή συναντήθηκε με 76μελή ομάδα Ρώσων αξιωματικών βόρεια της πόλης Ντονέτσκ για να εξετάσουν τον καθορισμό μιας ουδέτερης ζώνης».

«Σήμερα στις 08:00 μια ομάδα εργασίας (…) ξεκίνησε την εργασία της. Σε αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι από την ουκρανική πλευρά, μια ομάδα εποπτείας από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και 76 ρώσοι αξιωματικοί», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Ένας εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ από το Κίεβο, ο Μάικλ Μποτσιούρκιβ, δήλωσε ότι ελεγκτές του οργανισμού ήταν παρόντες στην προκαταρκτική συνάντηση μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων αξιωματικών στην πόλη Σόλενταρ.

«Βρισκόμασταν εκεί στο πλαίσιο της αποστολής μας. Στόχος ήταν να ακούσουμε όλες τις πλευρές, να εξετάσουμε την πιθανή συνεισφορά της Ειδικής Αποστολής Εποπτείας και για να φανούμε χρήσιμοι στην αποτελεσματική εφαρμογή μιας εκεχειρίας», σημείωσε ο Μποτσιούρκιβ.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε πάντως ότι αξιωματικοί της χώρας συναντήθηκαν με την ουκρανική ομάδα.

«Όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της εκεχειρίας θα συζητηθούν μεταξύ εκπροσώπων της ουκρανικής πλευράς και εκπροσώπων των επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Ο ρόλος της ρωσικής πλευράς (…) είναι, μαζί με την αποστολή του ΟΑΣΕ, να προσφέρει στη διαδικασία αυτή κάθε απαραίτητη υποστήριξη», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου διέψευσε την παρουσία Ρώσων αξιωματικών λέγοντας: «Δεν υπάρχει δικό μας προσωπικό εκεί. Η ανακοίνωση (του ουκρανικού στρατού) δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα».

Στην ανακοίνωση πάντως του Κιέβου δε γίνεται αναφορά στη συμμετοχή εκπροσώπων των αυτονομιστών στη σημερινή συνάντηση.

Στόχος της συνάντησης είναι να οριστεί η γραμμή και τα όρια της ουδέτερης ζώνης από την οποία θα πρέπει να απομακρυνθούν το πυροβολικό και τα βαρέα όπλα όλων των πλευρών.

Απεσταλμένοι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ συμφώνησαν, σε συνομιλίες που είχαν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ, στις 19 Σεπτεμβρίου, στη δημιουργία «ουδέτερης ζώνης» 30 χιλιομέτρων, καθώς και στην ενίσχυση της εύθραυστης εκεχειρίας που συνήφθη στις 5 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Πούτιν: Ζήτησε από τον Μπαρόζο αναθεώρηση της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας