Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Άκαρπος αποδείχτηκε ο πέμπτος γύρος διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά του Ιράν, ανάμεσα στη χώρα και της Ομάδας 5+1, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε αξιωματούχος της Τεχεράνης στο Reuters.
1'

«Οι συζητήσεις αναμένεται να επαναληφθούν στο άμεσο μέλλον. Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αυτών δεν σημειώθηκαν σημαντικές πρόοδοι στα υπό συζήτηση θέματα και οι δύο πλευρές αποφάσισαν να τις συνεχίσουν στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αν και χαρακτήρισε «χρήσιμες και εποικοδομητικές» τις συνομιλίες.

Οι διαπραγματεύσεις για τον φάκελο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος ξανάρχισαν πριν από οκτώ ημέρες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία). Οι διαπραγματευτές έχουν προθεσμία έως την 24η Νοεμβρίου για να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία.

Χθες, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί τόνισε πως πρέπει να ληφθούν «θαρραλέες αποφάσεις» προκειμένου να υπάρξει οριστική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, ενώ σημείωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνει την άρση όλων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Τεχεράνης θα είναι «απαράδεκτη».

Το Παρίσι, η Τεχεράνη, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον παραδέχθηκαν χθες ότι ο κύκλος των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη δεν σημείωσε κάποια αποφασιστική πρόοδο.

«Οι πρόοδοι που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες ήταν ιδιαίτερα αργές και μένει πολύ λίγος χρόνος για να καταλήξουμε σε συμφωνία», σημείωσε ο Ροχανί.

Διαβάστε επίσης:

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» ο Λαβρόφ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν