Το σχέδιο της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους

Την ίδρυση μιας ζώνης ασφαλείας υπό την επίβλεψη τουρκικών στρατευμάτων, σε περίπτωση φυσικά που επιτρέψει κάτι τέτοιο η διεθνής κοινότητα, ανακοίνωσε πως εξετάζει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
3'

Η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει συμμετάσχει στον βομβαρδισμό των τζιχαντιστών, ωστόσο ο κ. Ερντογάν τόνισε πως εξετάζει μέτρα προκειμένου να προστατευτούν οι πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

«Η λογική που υποθέτει πως η Τουρκία δεν θα λάβει μια θέση στρατιωτικά είναι λανθασμένη», είπε ο Ερντογάν σε μία συνέντευξη στην εφημερίδα Χουριέτ κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, όπου έλαβε μέρος σε συναντήσεις της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ερντογάν είπε πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις προκειμένου να καθοριστεί το πώς και από ποιες χώρες θα αναληφθούν αεροπορικά πλήγματα και ενδεχομένως μια χερσαία επιχείρηση και πως η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει μέρος.

«Στην κατανομή των ευθυνών, κάθε χώρα θα έχει ένα ορισμένο καθήκον. Όποιος κι αν είναι ο ρόλος της Τουρκίας, η Τουρκία θα τον παίξει», είπε, προσθέτοντας πως δεν αρκεί μόνο μια αεροπορική επιχείρηση.

«Δεν μπορείς να αποτελειώσεις μια τέτοια τρομοκρατική οργάνωση μόνο με αεροπορικά πλήγματα. Χερσαίες δυνάμεις είναι συμπληρωματικές... Θα πρέπει να το δεις συνολικά. Προφανώς δεν είμαι στρατιώτης, όμως οι αεροπορικές (επιχειρήσεις) είναι επιμελητειακές. Αν δεν υπάρξει χερσαία δύναμη, δεν θα είναι μόνιμο», είπε.

Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα σύνορά της αν παραστεί ανάγκη, είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι τα απαραίτητα βήματα θα γίνουν μόλις δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα από το κοινοβούλιο μια εντολή που θα επιτρέψει σε τουρκικά στρατεύματα να πραγματοποιούν επιχειρήσεις πέρα από τα σύνορα.

«Κανείς δεν είναι υπεύθυνος να προστατεύσει τα σύνορά σου», είπε ο Ερντογάν. «Θα έρθουν άλλοι και θα προστατέψουν; Εμείς θα προστατεύσουμε τα δικά μας σύνορα», είπε.

Όταν ρωτήθηκε κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να δημιουργήσει από μόνη της μια ζώνη ασφαλείας για τους πρόσφυγες στη Συρία, ο Ερντογάν είπε: «Αυτό (θα πρέπει να γίνει) με εκείνους στην περιοχή. Μιλώντας με τον καθένα από αυτούς. Επειδή χρειάζεται να έχουμε μια νομιμότητα μέσα στη διεθνή κοινότητα.

Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την Τουρκία αλλά με 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους που επιστρέφουν στη δική τους γη. Το να βοηθήσεις να εγκατασταθούν αυτοί οι άνθρωποι είναι ανάμεσα στα θέματα που συζητούνται», δήλωσε στην εφημερίδα.

Στο μεταξύ, αεροπορικές επιδρομές οι οποίες φέρεται να εξαπολύθηκαν από δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έπληξαν νωρίς σήμερα το πρωί το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ισλαμικές ομάδες στην ανατολική Συρία, δήλωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία.

Το Ισλαμικό Κράτος διατηρεί τον κλοιό σε μια περιοχή στις τρεις πλευρές μιας στρατηγικής κουρδικής πόλης στα σύνορα με την Τουρκία, με σποραδικές συγκρούσεις να συνεχίζονται σήμερα και με πυρά βαρέων όπλων να ακούγονται, σύμφωνα με έναν μάρτυρα τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Μαχητές διατηρούν τις θέσεις τους περίπου 10 χλμ. δυτικά της Κομπάνι, μέσα στη Συρία, είπε ο μάρτυρας του Ρόιτερς, με τις κουρδικές θέσεις να αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας μεταξύ των μαχητών και της πόλης.

Η Κομπάνι βρίσκεται σε έναν δρόμο που ενώνει τη βόρεια και βορειοδυτική Συρία και ο έλεγχος της πόλης από τους Κούρδους έχει εμποδίσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να εδραιώσουν τα εδαφικά κέρδη τους, αν και η προέλασή τους έχει αναγκάσει περισσότερους από 150.000 Κούρδους να καταφύγουν στην Τουρκία από την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Ικανοποίηση από τις ΗΠΑ για τη συμμετοχή χωρών στο συνασπισμό εναντίον του ΙΚ

Ερντογάν: Αλλάξαμε τη στάση μας απέναντι στο ΙΚ