Πούτιν: Ρωσία ισχυρή, ελεύθερη και ανοικτή!
Τις «αδικαιολόγητες κυρώσεις» που έχουν επιβάλει κράτη της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, επέκρινε έντονα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κρίνοντας πάντως ότι δε θα εμποδίσουν τη χώρα του να εξελιχτεί σε μια μεγαλύτερη οικονομική δύναμη.
Μιλώντας στο επενδυτικό συνέδριο VTB Russia Calling, ο Πούτιν ανέφερε πως παρά τις αντίξοες συνθήκες, η Ρωσία θα συνεχίσει να έχει μια ανεξάρτητη και ισχυρή οικονομία, με υγιές ισοζύγιο και χωρίς την ανάγκη να περιορίζει τις κινήσεις κεφαλαίων.
«Θέλουμε αληθινά μια χώρα που είναι ισχυρή, ευημερούσα, ελεύθερη και ανοικτή στον κόσμο», δήλωσε ο Πούτιν στο κοινό επιχειρηματιών στο συνέδριο αυτό.
«Δε σχεδιάζουμε να επιβάλλουμε περιορισμούς στην κίνηση ή στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος ή στην κίνηση κεφαλαίου», επέμεινε, μιλώντας μετά την ταχεία πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου, ιδίως λόγω των δυτικών κυρώσεων.
Παράλληλα, επανέλαβε τη σημασία που αποδίδει στην ανάπτυξη δεσμών με τους εταίρους της Ρωσίας στην ανατολή, συγχαίροντας τις εταιρείες οι οποίες έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες με κινεζικές επιχειρήσεις και τονίζοντας πως η Μόσχα θα επιδιώξει να υιοθετηθούν τα εθνικά νομίσματα στις εμπορικές συναλλαγές. Άφησε δε να εννοηθεί ότι η χώρα του επιδιώκει να πάψει να χρησιμοποιεί το δολάριο ως νόμισμα αναφοράς και αποθεματικό νόμισμα, ειδικά στο πεδίο της ενέργειας και ειδικά στις δοσοληψίες με χώρες όπως η Κίνα.
«Στη χρήση των εθνικών νομισμάτων βλέπουμε έναν αξιόπιστο μηχανισμό για την μείωση των (οικονομικών) κινδύνων», εξήγησε ο Πούτιν.
Χωρίς να εμφανίζεται να αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή στην επιδείνωση της προοπτικής της ρωσικής οικονομίας, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε σε μια σειρά δημοσιονομικών επιτυχιών της κυβέρνησής του, αλλά και στο ρυθμό επέκτασης των τομέων της βιομηχανίας και της γεωργίας.
«Το καθήκον μας είναι να επιτύχουμε μια βιομηχανική υπέρβαση, να δημιουργήσουμε ισχυρές εθνικές επιχειρήσεις σε τομείς της βιομηχανίας, ικανές να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα», σημείωσε.
Ο ίδιος επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας είναι έτοιμη να χορηγήσει βοήθεια σε τομείς και εταιρείες που έχουν πληγεί από τις κυρώσεις που επέβαλαν οι χώρες μέλη της ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία κ.ά., προσθέτοντας: «σε αυτό μπορεί να συμπεριληφθεί η βοήθεια στην αύξηση των μετοχικών τους κεφαλαίων. Πρώτα και κύρια εννοώ επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού τομέα».
Ο Πούτιν σημείωσε ότι τουλάχιστον 30 δισ. ρούβλια (περίπου 600 εκατ. ευρώ) θα μεταφερθούν στο λειτουργικό κεφάλαιο της τράπεζας VEB φέτος.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέμεινε πως η κυβέρνησή του παραμένει δεσμευμένη στην ανάπτυξη μιας «ανοικτής» οικονομίας της αγοράς και πρόσθεσε πως η Μόσχα θα συνεχίσει να τηρεί τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)—αντίθετα, όπως σχολίασε ειρωνικά, με ορισμένες από τις χώρες που τον ίδρυσαν.
Εμβαθύνοντας στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η ιδιωτικοποίηση εταιρειών-κλειδιών του κλάδου θα προχωρήσει. «Εξετάζουμε την πιθανότητα να βγούμε στις αγορές και να διαθέσουμε μεγάλα πακέτα μετοχών των μεγαλύτερων εταιρειών ενέργειας της χώρας μας, οι οποίες ελέγχονται από το δημόσιο», τόνισε.
Η ρωσική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να πωλήσει το 19,5% της Rosneft.
Η Μόσχα είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της για τη μετοχοποίηση και την ιδιωτικοποίηση αρκετών κρατικών εταιρειών το 2010 με διττό στόχο: την αύξηση των κρατικών εσόδων, αλλά και τη βελτίωση της επιχειρησιακής τους λειτουργίας. Όμως η πρωτοβουλία αυτή αντιμετώπισε μεγάλες καθυστερήσεις.
Ο Πούτιν, τέλος, χαρακτήρισε ισορροπημένη και ευέλικτη την πολιτική που ασκεί η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, ενώ δήλωσε πεπεισμένος πως η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού, η οποία αποδόθηκε στον περιορισμό των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων από την κυβέρνησή του σε αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις, θα είναι προσωρινή, με δεδομένη την πολιτική που ασκεί η κεντρική τράπεζα.
Διαβάστε ακόμα:
Βρήκαν το μπουντρούμι του Δράκουλα στην Τουρκία; (vid)