Η πείνα απειλεί πλέον τις χώρες της Αφρικής που μαστίζονται από Έμπολα

Η πείνα είναι η επόμενη μεγάλη απειλή στις πληγείσες από το φονικό ιό Έμπολα χώρες της δυτικής Αφρικής, όπου ο αιμορραγικός πυρετός έχει σκοτώσει πολλούς αγρότες και τις οικογένειές τους, τα χωράφια είναι σε πλήρη εγκατάλειψη, ενώ οι μεταφορές είναι αδύνατες λόγω της καραντίνας, με αποτέλεσμα αυτομάτως να δημιουργούνται ελλείψεις στα τρόφιμα.
4'

«Η πείνα θα μας σκοτώσει εκεί όπου απέτυχε ο ιός Έμπολα», δήλωσε ο Πα Σόριε ένας 61χρονος αγρότης από το Πόρτ Λόκο στο βόρειο τμήμα της Σιέρα Λεόνε. Πατέρας έξι παιδιών με τέσσερα εγγόνια λέει ότι έχει ήδη χάσει τρεις στενούς συγγενείς του από τον ιό Έμπολα.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας αναφέρουν ότι το κλείσιμο των συνόρων και των αγορών, καθώς επίσης η καραντίνα και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις στην προσπάθεια να ελεγχθεί η εξάπλωση του φονικού ιού, έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων, πανικό στις αγορές και σε αυξήσεις των τιμών, κυρίως στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.

«Η χώρα θα λιμοκτονήσει» προειδοποίησε ο Μαρί Χάβα Τζον-Σάο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Αγροτών της Σιέρα Λεόνε. Ο 55χρονος Τζον-Σάο ανέφερε ότι το 75% των ασθενών που πέθαναν από τον ιό Έμπολα στις επαρχίες Καϊλαχούμ και Κενέμα ήταν αγρότες και όπως λέει η πείνα «έρχεται». Οι προαναφερθείσες επαρχίες μαζί με αυτές του Πορτ Λόκο και του Μπομπάλι είναι παραδοσιακά οι περιοχές όπου καλλιεργείται η μεγαλύτερη ποσότητα τροφίμων της χώρας. Στη Σιέρα Λεόνε ο υπουργός Γεωργίας Σαμ Σεσάι ανέφερε ότι ολόκληρες αγροτικές κοινότητες σε ορισμένες περιοχές της χώρας έχουν ισοπεδωθεί από τον Έμπολα, με τα αγροκτήματα να είναι εγκαταλελειμμένα και τις καλλιέργειες να σαπίζουν.

Στη Λιβερία η ομόλογός του, Φλόρενς Τσενογουέθ περιγράφει παρόμοια κατάσταση στην αγροτική επαρχία Λόφα. «Τα εύφορα χωράφια της επαρχίας Λόφα που είναι ο σιτοβολώνας της Λιβερίας, είναι τώρα σε αγρανάπαυση. Σε αυτή την περιοχή και μόνο, περίπου 170 αγρότες και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν πεθάνει από τον ιό Έμπολα», ανέφερε η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν, μιλώντας τον περασμένο μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στη Σιέρα Λεόνε των έξι εκατομμυρίων ψυχών, περίπου το 65% του πληθυσμού εξαρτώνται από τη γεωργία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της εθνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον ιό Έμπολα και οι επιπτώσεις στη γεωργία να συμπαρασύρουν προς τα κάτω τη συνολική οικονομική ανάπτυξη.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι μια ολόκληρη εποχή σποράς θα μπορούσε να χαθεί. Η ανάπτυξη κατά το 2014 αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 8% και ο πληθωρισμός αναμένεται να αναρριχηθεί στο 10% μέχρι το τέλος του έτους, καθώς οι τιμές των τροφίμων συνεχίσουν να ανεβαίνουν εξαιτίας των ελλείψεων. Σε παρόμοια κατάσταση είναι και η Λιβερία, όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2,1%, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να χτυπήσει το 13%.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ προσπαθεί να θρέψει περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό Έμπολα. Από την 14η Σεπτεμβρίου έχουν διανεμηθεί 3.300 τόνοι τροφίμων σε περισσότερους από 180.000 ανθρώπους στις τρεις χώρες που δίνουν μάχη πλέον εκτός από τον Έμπολα και κατά της πείνας. Αλλά για πολλούς, η επισιτιστική βοήθεια δεν μπορεί να φτάσει εγκαίρως ώστε να ξορκίσει τις ελλείψεις που αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν δεχτεί την προειδοποίηση για τις επιπτώσεις του ιού Έμπολα, αναφέροντας ότι οι κυβερνήσεις των χωρών που έχουν πληγεί δεν πρέπει να επικεντρωθούν αποκλειστικά στη συγκράτηση του ιού, αλλά και στις κοινωνικο-οικονομικές βλάβες που προκαλούνται σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, οι οποίες εξακολουθούν να «αναρρώνουν» από εμφύλιους πολέμους.

Και αυτό διότι στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία τα μέτρα που ελήφθησαν από τις κυβερνήσεις ώστε να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού Έμπολα, έχουν διαταράξει τη γεωργία που είναι βασικός παράγοντας επιβίωσης των τοπικών κοινωνιών. Και οι δύο χώρες επέβαλαν καραντίνα σε μεγάλες αγροτικές περιοχές, περιορίζοντας τις μετακινήσεις από και προς αυτές. Πέντε από τις 14 επαρχίες της Σιέρα Λεόνε είναι σήμερα σε καραντίνα, ενώ η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα για τρεις ημέρες, περιορίζοντας όλες τις μετακινήσεις σε μια προσπάθεια να σταματήσει το ταχύ ρυθμό εξάπλωσης του Έμπολα.

Διαβάστε ακόμα:

Η Γερμανία προέτρεπε ισλαμιστές να πολεμήσουν με τους τζιχαντιστές!

ΗΠΑ: Καθηγήτριες έκαναν τρίο με ανήλικο μαθητή τους! (vid+pics)

Βρήκαν το μπουντρούμι του Δράκουλα στην Τουρκία; (vid)