«Η Ακρόπολη καταρρέει, προειδοποιούν Έλληνες μηχανικοί»
Σύμφωνα με κορυφαίους Έλληνες εμπειρογνώμονες, η Ακρόπολη βρίσκεται σε παρακμιακή κατάσταση και χρειάζεται επειγόντως να συντηρηθεί.
Η μελέτη της ομάδας των μηχανικών έδειξε ότι το επίπεδο μέρος πάνω στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ο Παρθενώνας, έχει υποστεί ζημιές από την κατολίσθηση βράχων και αρχίζει να υποχωρεί.
Κλιμάκια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου διαπίστωσαν «αστάθεια σε μία αρκετά ευρεία περιοχή», εξετάζοντας την πτώση βράχων τον Ιανουάριο, όταν ένας ογκόλιθος υποχώρησε από το χώρο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Αθήνα.
Ο Παρθενώνας, είναι ένας μαρμάρινος ναός αφιερωμένος στην προστάτιδα της Αθήνας, τη θεά Αθηνά και είναι ηλικίας 2.500 ετών αναφέρει το Sky News.
Είναι το σημαντικότερο σωζόμενο κτίριο της Κλασικής Ελλάδα και αποτελεί σύμβολο της δημοκρατίας και του δυτικού πολιτισμού.
Τα νέα για την αποσύνθεση του βράχου της Ακρόπολης και την απειλή που υπάρχει γύρω από τον Παρθενώνα, έχει σκορπίσει κύματα σοκ σε ολόκληρη τη χώρα.
Την Τετάρτη έγινε γνωστό πως το ΚΑΣ ενέκρινε μελέτη που στόχο έχει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων Δ.Σβολόπουλος δήλωσε ότι στις 3 Ιανουαρίου «ένα τμήμα βράχου ικανών διαστάσεων έπεσε σε περιοχή που περνούσε κόσμος από τη νότια κλιτύ προς την είσοδο της Ακρόπολης, δηλαδή την κλιμακωτή δίοδο κοντά στο φυλάκιο».
Ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού, δηλώνουν ότι εργάζονται πάνω στη σάπια πλευρά του βράχου αλλά αρνήθηκαν να σχολιάσουν κατά πόσο είναι διαθέσιμη μία τόσο επείγουσα χρηματοδότηση.
Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι τα προβλήματα, που έχουν προκληθεί κυρίως από τα νερά της βροχής, τα οποία δεν είχαν σωστές απορροές, σε έναν βαθμό και από την αποχέτευση του παλιού Μουσείου της Ακρόπολης, αφορούν δύο κυρίως περιοχές: Το μη σταθερό σχιστολιθικό πρανές στη νοτιοδυτική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης και τον βράχο θεμελίωσης του οθωμανικού τειχίσματος, που δημιουργεί αστάθεια σε τμήμα του τείχους, με προφανή κίνδυνο κατάρρευσης.
Πάντως η κυρία Μενδώνη επεσήμανε ότι «στην Ακρόπολη γίνεται ένα μείζον αναστηλωτικό έργο τα τελευταία πενήντα χρόνια. Τα μνημεία έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό αντιμετωπιστεί και έχουν αναστηλωθεί. Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά, όμως ήρθε η στιγμή στον ίδιο τον βράχο που αποτελεί μέρος του μνημείου και τα τείχη της Ακρόπολης να τα αντιμετωπίζουμε με τη σοβαρότητα που αναλογεί σε ένα τόσο σημαντικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Υπήρχαν μικρές καταρρεύσεις όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις των βράχων. Δεν υπάρχουν ούτε κίνδυνοι, ούτε η Ακρόπολη καταρρέει. Το ελληνικό κράτος δείχνει τη μέριμνά του ακριβώς στο να προστατέψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με όλες τις αρχές της επιστήμης και της δεοντολογίας το πολύ σημαντικό αυτό μνημείο το οποίο διαθέτει».
Διαβάστε επίσης: Times: Η Ακρόπολη καταρρέει