Γιούνκερ: Πιθανός αναγκαστικός ανασχηματισμός στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υπάρχει ενδεχόμενο αναγκαστικού «ανασχηματισμού» της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής , όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές ειδικευμένοι σε θέματα ΕΕ στις Βρυξέλλες, διότι κάποιοιδεν κατάφεραν να διασφαλίσουν την άμεση έγκρισή τους απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ειδικότερα ο ιστότοπος EurActiv επισημαίνει ότι "Το Κοινοβούλιο δεν αφήνει άλλη επιλογή στον Γιούνκερ από το να ανασχηματίσει την ομάδα του, η Εuropean Voice αναφέρει ότι «ο Γιούνκερ μάλλον θα χρειαστεί να ανασχηματίσει το σύνολο», ενώ το Europolitics αναμένει μια «κρίσιμη εβδομάδα για την ομάδα Γιούνκερ».
Στα άρθρα αυτών των μέσων ενημέρωσης επισημαίνεται σε γενικές γραμμές ότι αρκετοί από τους 27 υποψήφιους επιτρόπους δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν την άμεση έγκρισή τους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σημειώνεται πως "τα μικρότερα ευρωσκεπτικιστικά πολιτικά κόμματα" που αύξησαν τη δύναμή τους στις ευρωεκλογές κατακρίνουν το «μεγάλο συνασπισμό» μεταξύ της κεντροαριστερής πτέρυγας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και της κεντρώας πτέρυγας των Σοσιαλιστών με στόχο τη δημιουργία μιας Επιτροπής «στα μέτρα τους». Ωστόσο, όπως αναφέρεται την περασμένη εβδομάδας υπήρξε ρήξη στην συναινετική συμφωνία μεταξύ των δυο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής με αποτέλεσμα ορισμένες θέσεις επιτρόπων να μην επικυρωθούν.
Πρόκειται για τους έξης υποψήφιους Επιτρόπους:
* τον Βρετανό Τζόναθαν Χιλ (Μεταρρυθμιστές) ο οποίος καλείται να περάσει από δεύτερη ακρόαση προκειμένου να απομακρύνει τις επιφυλάξεις που υπάρχουν για την καταλληλόλητά του να επιβλέψει τον χρηματοπιστωτικό τομέα, δεδομένου ότι προέρχεται από μια χώρα που δεν ανήκει καν στο ευρώ. Ωστόσο, η άποψη ότι δεν πρέπει να απομονωθεί ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μετά το δημοψήφισμα στη Σκωτία, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρξουν πιέσεις και εν τέλει ο Βρετανός Επίτροπος να αναλάβει σαφώς ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο.
* το Γάλλο πρώην υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί (Σοσιαλιστές) ο οποίος έχει κληθεί να απαντήσει γραπτώς σε περαιτέρω ερωτήσεις. Ο Μοσκοβισί δέχτηκε κριτική από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά και από τη Γερμανία ότι δεν θα είναι σε θέση να επιβάλλει πειθαρχία στη Γαλλία και τον ελλειμματικό προϋπολογισμό της.
* τον Ισπανό Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε (ΕΛΚ) του οποίου τα οικογενειακά οικονομικά συμφέροντα συνδέονται με τη βιομηχανία πετρελαίου, δεδομένου ότι έχει προταθεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας και του κλίματος. Ωστόσο, έλεγχος που διενεργείται στην οικονομική του κατάσταση ενδέχεται να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τον ύφαλο, σημειώνει ο κοινοτικός Τύπος. Οι ενστάσεις προέρχονται κυρίως από τους Πράσινους και την αριστερά.
* την Τσέχα Βέρα Ζούροβα (Φιλελεύθεροι, Δικαιοσύνη) η οποία απογοήτευσε και οι ικανότητες της οποίας αμφισβητούνται.
* την Σλοβένα πρώην πρωθυπουργό Άλενκα Μπράτουσεκ (Φιλελεύθεροι, Ενέργεια) η οποία κατηγορήθηκε για ασαφείς απαντήσεις και εμφανίστηκε να μην κατανοεί πλήρως τον τομέα της ενέργειας.
* τον Ούγγρο Τίμπορ Νάβρατσιτς (Εκπαίδευση) ο οποίος απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ρόλο αυτό, δεδομένης της συμμετοχής του στην κυβέρνηση Βίκτορ Ορμπάν ως υπουργού Δικαιοσύνης. Κατά τη θητεία του, υιοθετήθηκαν νόμοι οι οποίοι κατά την άποψη της ΕΕ καταπατούν τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης. Το Ευρωκοινοβούλιο ωστόσο ζητά να του ανατεθεί άλλο χαρτοφυλάκιο. Η μοίρα του θα εξαρτηθεί από μια σειρά συμβιβασμών από την πλευρά Γιουνκέρ προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία επικύρωσης της νέας Επιτροπής, η οποία έχει γίνει πεδίο μάχης για τις πολιτικές ομάδες.
Τα «παζάρια» μεταξύ των πολιτικών ομάδων περιπλέκονται πάντως όταν λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα των 28 κρατών μελών και ενδέχεται να χρειαστεί ακόμα πολύς χρόνος για να ολοκληρωθούν, σημειώνει ο κοινοτικός Τύπος. Από την πλευρά του, ο Γιούνκερ μπορεί να αναθέσει διαφορετικά χαρτοφυλάκια σε διαφορετικούς επιτρόπους – κάτι που θα απαιτήσει νέες ακροάσεις – ενώ μπορεί να ζητήσει από τα κράτη μέλη να παρουσιάσουν κάποιον άλλο υποψήφιο Επίτροπο.
Αύριο Τετάρτη 8η Οκτωβρίου, μετά και την ολοκλήρωση των ακροάσεων σήμερα, ο Γιούνκερ θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων και ενδέχεται να ανακοινώσει έναν «ανασχηματισμό» της Επιτροπής στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αυτό θα απαιτήσει τη διενέργεια νέων ακροάσεων με συνέπεια την καθυστέρηση επικύρωσης της Επιτροπής που έχει προβλεφθεί για τις 22 Οκτωβρίου.
Διαβάστε επίσης
Κυπριακό: «Βόμβα» στις διαπραγματεύσεις από τον Αναστασιάδη