Νέα δίκη για τον «Κάρλος το Τσακάλι»

Από νέα δίκη πρόκειται να περάσει ο «Κάρλος το Τσακάλι», κατά κόσμον Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί δύο φορές σε ισόβια, αυτή τη φορά για την προ 40ετίας τρομοκρατική επίθεση στην οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα.
3'

Ο 64χρονος Κάρλος, που εκτίει ισόβια κάθειρξη για τρεις δολοφονίες και πολλές επιθέσεις, κρατείται στις γαλλικές φυλακές από τον Αύγουστο του 1994, όταν συνελήφθη από τη γαλλική αστυνομία στο Σουδάν.

Μια δικαστής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή να τον παραπέμψει σε δίκη με την κατηγορία της δολοφονίας εκ προμελέτης, για μια επίθεση με χειροβομβίδα που φέρεται να διέπραξε το 1974 στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η συνήγορος και σύντροφος του Βενεζουελάνου, η Ιζαμπέλ Κουτάν-Περ, είπε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση αυτή. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι θεωρεί την παραπομπή του Κάρλος σε δίκη ως "προσβολή της γαλλικής νομοθεσίας".

Από την έκρηξη της χειροβομβίδας στον περίβολο του Drugstore Publicis, στις 15 Σεπτεμβρίου 1974 στο Παρίσι, σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 34. Σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στα τέλη του 1979 στο περιοδικό Al Watan al Arabi ο Κάρλος παραδέχτηκε ότι εκείνος έριξε τη χειροβομβίδα.
Ωστόσο, κατά την ανάκρισή του από τις γαλλικές αρχές, αρνήθηκε ότι έδωσε ποτέ συνέντευξη στο περιοδικό.

Σύμφωνα με τη δικαστή της αντιτρομοκρατικής Ζαν Ντιγιέ, που απήγγειλε τη νέα κατηγορία στον Σάντσες, η επίθεση εκείνη εντασσόταν στο πλαίσιο μιας άλλης τρομοκρατικής ενέργειας που ήταν σε εξέλιξη την ίδια περίοδο στη Χάγη.

Μια ομάδα του ακροαριστερού Ιαπωνικού Κόκκινου Στρατού, που συνδεόταν με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP) κρατούσε ομήρους στην πρεσβεία της Γαλλίας στη Χάγη απαιτώντας την αποφυλάκιση ενός μέλους της οργάνωσης που είχε συλληφθεί στο Παρίσι δύο μήνες νωρίτερα.

Ο Κάρλος, που σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Ντιγιέ συμμετείχε στην οργάνωση της αρπαγής των ομήρων, ανέλαβε την πρωτοβουλία να διαπράξει μόνος του την επίθεση στο Παρίσι καθώς η γαλλική κυβέρνηση δίσταζε να ικανοποιήσει ορισμένα από τα αιτήματα των απαγωγέων.

Το κατηγορητήριο στηρίζεται κυρίως στο δημοσίευμα του περιοδικού, σε δηλώσεις του Γερμανού Χανς Γιοάχιμ Κλάιν, πρώην μέλους της Φράξιας Κόκκινος Στρατός (RAF), και στο γεγονός ότι η χειροβομβίδα που χρησιμοποιήθηκε ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν κλαπεί το 1972 από μια αμερικανική στρατιωτική βάση στη Γερμανία. Χειροβομβίδες από την ίδια παρτίδα είχαν στην κατοχή τους τα μέλη του Ιαπωνικού Κόκκινου Στρατού στη Χάγη ενώ μία βρέθηκε και στο σπίτι μιας συντρόφου του Κάρλος στο Παρίσι.

Ο Κάρλος καταδικάστηκε σε ισόβια το 1997 για τη δολοφονία τριών ανδρών, μεταξύ των οποίων και δύο πράκτορες, στο Παρίσι το 1975. Πέρσι καταδικάστηκε και πάλι σε ισόβια για τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν συνολικά 11 άνθρωποι και περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν: στην οδό Μαρμπέφ του Παρισιού, σε ένα τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Παρίσι για την Τουλούζη, σε ένα τρένο από τη Μασσαλία για το Παρίσι και στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μασσαλίας το 1982 και το 1983.

Ο Κάρλος ήταν επίσης ο εγκέφαλος της θεαματικής επιχείρησης και απαγωγής των 11 υπουργών των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη τον Δεκέμβριο του 1975.

Διαβάστε επίσης:

Πολωνία: 28 ανθρακωρύχοι τραυματίες κι ένας αγνοούμενος από φωτιά σε στοά