«Στηρίξτε τους Κούρδους στην Κομπάνι»

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει άμεσα για να υπερασπιστεί την πόλη Κομπάνι, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία.
«Στηρίξτε τους Κούρδους στην Κομπάνι»
2'

"Ο κόσμος, όλοι μας, λυπούμαστε βαθύτατα που το ΙΚ είναι σε θέση να καταλάβει μια πόλη την οποία υπερασπίζονται με τόσο θάρρος αλλά πλησιάζει στο σημείο να πέσει. Πρέπει να δράσουμε τώρα", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Στάφαν ντε Μιστούρα. "Η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον να την υπερασπιστεί. Η διεθνής κοινότητα δεν γίνεται να ανεχτεί να πέσει άλλη μια πόλη στα χέρια του ΙΚ", υπογράμμισε.

Η πτώση του Κομπάνι θα αποτελούσε μια σημαντική νίκη για τους εξτρεμιστές, που έτσι θα έθεταν υπό τον έλεγχό τους ένα μεγάλο μέρος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία. Αραβικά και αμερικανικά αεροσκάφη έχουν εξαπολύσει επιδρομές εναντίον θέσεων του ΙΚ κοντά στο Κομπάνι.

Σύμφωνα με τον Μιστούρα, οι Κούρδοι της περιοχής πολεμούν με ελαφρύ οπλισμό ενώ το ΙΚ διαθέτει άρματα και ολμοβόλα.

Ο Ιταλός διπλωμάτης χαιρέτισε επίσης την ανθρωπιστική στάση της Τουρκίας, που έχει υποδεχτεί στο έδαφός της σχεδόν 200.000 κατοίκους του Κομπάνι, όμως επέμεινε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα. "Χωρίς επιπρόσθετη διεθνή βοήθεια, θα επικρατήσει η φρίκη. Ο κόσμος έχει δει με τα μάτια του τι γινόταν όταν μια πόλη του Ιράκ ή της Συρίας έπεφτε στα χέρια αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης: σφαγές, ανθρωπιστικές τραγωδίες, βιασμοί και η φρίκη της βίας", κατέληξε.

Στο μεταξύ στο Παρίσι, περίπου 200 Κούρδοι διαδήλωσαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο διαμαρτυρόμενοι για την "απραξία" της διεθνούς κοινότητας. Κρατώντας σημαίες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και πανό με τη φράση "Είμαστε όλοι μας Κομπάνι" οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία σε μια λεωφόρο που οδηγεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι διαδηλωτές, που ζητούσαν να εξοπλιστούν οι Κούρδοι μαχητές, αποχώρησαν λίγο αργότερα, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
Μια παρόμοια κινητοποίηση, στην οποία μετείχαν περίπου 1.000 άνθρωποι, έγινε νωρίτερα και στη Μασσαλία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή