Συρία: Μαίνονται οι μάχες στο Κομπάνι

Συνεχίζονται για μία ακόμη ημέρα οι σφοδρές μάχες μεταξύ κουρδικών δυνάμεων και τζιχνατιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι.

Συρία: Μαίνονται οι μάχες στο Κομπάνι
2'

Τρεις νέες επιδρομές πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα, εναντίον θέσεων του ΙΚ, όλες έξω από το Κομπάνι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μέσα στην πόλη, οι κούρδοι μαχητές έχουν καταφέρει να κάνουν τους τζιχαντιστές να οπισθοχωρήσουν προς τις ανατολικές επαρχίες, από τις οποίες εισήλθαν το βράδυ της Δευτέρας.

Το Κομπάνι έχει γίνει πεδίο «αντάρτικου πόλης», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, του οποίου η μκο κάνει λόγο για περισσότερους από 400 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους μαχητές των δύο στρατοπέδων, από την έναρξη της επιχείρησης των τζιχαντιστών στις 16 Σεπτεμβρίου.

«Οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) προβάλλουν λυσσαλέα αντίσταση», δήλωσε ο Οζγκούρ Αμεντ, κούρδος δημοσιογράφος που βρίσκεται κοντά στην πρώτη γραμμή. "Το ηθικό μας κρατάει. Απλά φοβόμαστε για επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης".

Οι πληροφορίες για τον αριθμό των αμάχων που παραμένει στην πόλη είναι πολύ δύσκολο να διασταυρωθούν, ορισμένες πηγές κάνουν λόγο για μαζική φυγή όλου του πληθυσμού, ενώ άλλες, όπως ο Αμεντ, δηλώνουν ότι "χιλιάδες πολίτες" παραμένουν στο Kομπάνι ('Αιν αλ-Αραμπ στα αραβικά).

Η προέλαση του ΙΚ, το οποίο κατάφερε να καταλάβει περί τα 70 χωριά που βρίσκονται στο δρόμο προς το Κομπάνι, έχει ήδη προκαλέσει τη φυγή 300.000 κατοίκων, από τους οποίους περισσότεροι από 180.000 έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

Σε άλλα μέρη της Συρίας, ένας φραγκισκανός ιερέας και ορισμένος αριθμός χριστιανών απήχθησαν τη Δευτέρα στο χωριό Κούνια, βορειοδυτικά, από το Μέτωπο Αλ-Νόσρα, τη συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε το Τάγμα των Φραγκισκανών.

Στο Ιράκ, ολλανδικά F-16 πραγματοποίησαν τις πρώτες επιδρομές εναντίον του ΙΚ για να βοηθήσουν του κούρδους μαχητές στο βορρά. Δυτικές χώρες που μετέχουν στις επιδρομές στο Ιράκ, όπου ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ελικόπτερα, ένδειξη μιας κλιμάκωσης της διαχείρισης της σύγκρουσης και έκθεσης σε περισσότερο κίνδυνο των αμερικανικών στρατιωτών.

Από την πλευρά της, η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία απηύθυνε έκκληση για μάρτυρες προκειμένου να ταυτοποιήσει τα στοιχεία ενός τζιχαντιστή που μιλά αγγλικά με βορειοαμερικανική προφορά σε πρόσφατο προπαγανδιστικό φιλμ του ΙΚ, όπου το πρόσωπό του καλύπτεται πίσω από μια κουκούλα. "Είναι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας τώρα", είχε δηλώσει ο Ομπάμα πριν από μερικές ημέρες στον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι.

Διαβάστε επίσης:

Νύχτα βίας στην Τουρκία - Τουλάχιστον 12 νεκροί

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή