«Αδιέξοδο» σε ονομασία και ενταξιακή πορεία των Σκοπίων

Το «αδιέξοδο» στο οποίο βρίσκεται η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, αλλά και η «οπισθοδρόμηση» που έχει σημειωθεί σε καίριους τομείς του κράτους δικαίου, υπογραμμίζει η ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα.
3'

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει για έκτη συνεχή χρονιά τη θετική εισήγησή της για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, κάνοντας μία αποτίμηση της συνολικής σωρευτικής προόδου που έχει σημειώσει η χώρα τα τελευταία έτη. Ωστόσο, αυτή τη φορά η θετική εισήγηση της Επιτροπής συνοδεύεται από επικριτική γλώσσα για την έλλειψη ουσιαστικής προόδου σε μια σειρά θεμάτων.

«Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων βρίσκεται σε αδιέξοδο. Απαιτείται δράση για να αντιστραφεί η οπισθοδρόμηση που σημειώθηκε πρόσφατα, ιδίως όσον αφορά στην ελευθερία της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας», ανέφερε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, παρουσιάζοντας την έκθεση για τα Σκόπια.

Ο Σ. Φούλε κάλεσε, στη συνέχεια, την κυβέρνηση των Σκοπίων και την αντιπολίτευση να κάνουν περισσότερες προσπάθειες για να αποκαταστήσουν τον πολιτικό διάλογο στο κοινοβούλιο. Αναφερόμενος δε στο θέμα της ονομασίας, ο Σ. Φούλε τόνισε ότι είναι «επείγουσα ανάγκη να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας, η Επιτροπή τονίζει ότι «παραμένει απαραίτητη η λήψη αποφασιστικών βημάτων για την επίλυσή του», ενώ για πρώτη φορά επισημαίνει ότι «χρειάζεται η ενεργός υποστήριξη των Ευρωπαίων ηγετών στην εξεύρεση μιας λύσης».

Επιπλέον, η Επιτροπή επαναλαμβάνει την άποψη (χωρίς να τη διατυπώνει ως σύσταση) ότι αν είχαν ξεκινήσει οι ενταξιακές διαδικασίες, θα είχε δημιουργηθεί η απαραίτητη δυναμική που θα διευκόλυνε στην εξεύρεση μίας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις γειτονίας, η Επιτροπή στην έκθεσή της επαναλαμβάνει την πάγια θέση της, σύμφωνα με την οποία, «οι καλές γειτονικές σχέσεις είναι ουσιώδους σημασίας για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων».

Σημειώνει, μάλιστα, ότι «είναι σημαντική η εποικοδομητική προσέγγιση στις προκλήσεις με τις γείτονες χώρες», αλλά και ότι «πρέπει να αποφεύγονται δράσεις και δηλώσεις που επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις σχέσεις των Σκοπίων με την Ελλάδα, η έκθεση επισημαίνει ότι εξακολουθούν να επηρεάζονται από το ζήτημα της ονομασίας και τονίζει ότι «η διατήρηση των καλών σχέσεων γειτονίας, καθώς και η εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για το θέμα της ονομασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιαστική».

Η έκθεση αναφέρει, τέλος, ότι «οι επίσημες συνομιλίες για το θέμα του ονόματος, υπό την αιγίδα των ΗΕ και τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, περιλάμβαναν επισκέψεις τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια, αλλά και τρεις κύκλους συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, χωρίς ωστόσο να οδηγήσουν σε επίλυση των διαφορών»…

Διαβάστε ακόμα:

Κομισιόν: Κάλυψε Κύπρο για ΑΟΖ - Παρατηρήσεις… χάδι στην Τουρκία