Απειλές και ανταλλαγή πυρών στο Κασμίρ από Ινδία και Πακιστάν

Στην ανταλλαγή προειδοποιήσεων και απειλών επιδόθηκαν σήμερα οι κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν μετά την πρόσφατη έξαρση της βίας στα σύνορα των δύο κρατών, τα οποία διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια. Τα επεισόδια βίας χαρακτηρίζονται τα σοβαρότερα εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
5'

Εννέα Πακιστανοί και 8 Ινδοί πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους αφού οι ένοπλες δυνάμεις των δύο πλευρών άρχισαν να ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά πυροβολικού εδώ και μια εβδομάδα κατά μήκος 200 χιλιομέτρων στα σύνορα των δύο κρατών στο Κασμίρ.

Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορήθηκαν για το ξέσπασμα των πιο πρόσφατων εχθροπραξιών, που πλήττουν πυκνοκατοικημένες περιοχές. Η Ινδία διαμηνύει ότι δεν θα συνομιλήσει με το Πακιστάν ούτε θα παύσει πυρ εάν η γειτονική της χώρα δεν σταματήσει πρώτη τα πυρά.

«Δεν επιθυμούμε η κατάσταση στα σύνορα των δύο αντίπαλων πυρηνικών δυνάμεων να κλιμακωθεί σε σύγκρουση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας του Πακιστάν. «Η Ινδία θα πρέπει να επιδείξει σύνεση και να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα».

Αφότου διαχωρίστηκαν, πριν από 67 χρόνια, τα δυο έθνη έχουν εμπλακεί σε τρεις εμπόλεμες συρράξεις — τις δύο φορές εξαιτίας του Κασμίρ. Ωστόσο δεν έχει υπάρχει ένοπλη σύρραξη μεταξύ των αφότου η Ινδία και το Πακιστάν πραγματοποίησαν δοκιμές πυρηνικών όπλων το 1998.

Οι ανταλλαγές σποραδικών πυρών αποτελούν συχνό φαινόμενο κατά μήκος των ντε φάκτο συνόρων στο Κασμίρ, παρά την εκεχειρία που υπεγράφη το 2003. Ωστόσο η έκταση και η ένταση των τελευταίων εχθροπραξιών καθώς και ο αριθμός των νεκρών, κυρίως αμάχων, είναι κάτι μάλλον ασυνήθιστο.

Νωρίτερα, η Ινδία προειδοποίησε το Πακιστάν ότι θα πληρώσει ένα «δυσβάσταχτο τίμημα» για τους βομβαρδισμούς στο Κασμίρ.

Ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας, Αρούν Τζέιτλι, κάλεσε το Πακιστάν να σταματήσει τις απρόκλητες επιθέσεις κατά ινδικών θέσεων στο Κασμίρ και απείλησε με βαριά αντίποινα.

«Εάν το Πακιστάν επιμείνει να επιδίδεται σε αυτόν τον τυχοδιωκτισμό, οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν να μάχονται», δήλωσε ο Τζέιτλι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Νέο Δελχί. «Το κόστος αυτού του τυχοδιωκτισμού θα είναι δυσβάσταχτο», συνέχισε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Πακιστανός υποστράτηγος Χαν Ταχίρ Τζαβέντ Χαν, υπεύθυνος για το τμήμα των συνόρων όπου έχουν ξεσπάσει οι συγκρούσεις, δήλωσε ότι η Ινδία έχει ρίξει περίπου 20.000 οβίδες από την αρχή του έτους, ενώ το 2012 το ινδικό πυροβολικό είχε βάλει 200 φορές. Πρόσθεσε επίσης ότι έχει προσπαθήσει επανειλημμένως να συναντηθεί με τον Ινδό ομόλογό του αφότου ξεκίνησαν οι ανταλλαγές των πυρών πυροβολικού, όμως η άλλη πλευρά δεν απαντά καν στα τηλεφωνήματά του.

Από το βράδυ της Τετάρτης τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, μεταξύ των οποίων και 3 Ινδοί συνοριοφρουροί, εξαιτίας των πυρών από το Πακιστάν, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ινδικής αστυνομίας στο Κασμίρ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ξεσπούν σοβαρές μάχες ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία αφότου στο Νέο Δελχί ανέλαβε καθήκοντα ο νέος εθνικιστής ινδουιστής πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

Ο Μόντι δήλωσε σε μια προεκλογική συγκέντρωση ενόψει των μερικών κρατιδιακών εκλογών στην Ινδία ότι «δεν χρειάζεται να μιλήσω εγώ, θα μιλήσουν τα όπλα. Έχουμε απαντήσει με σθένος στις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός», απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι σιωπά όσον αφορά την κρίση.

«Οι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ καλά τις προθέσεις μου. Δεν χρειάζεται να το διευκρινίσω. Έχουμε επιδείξει την ισχύ μας»

Τουλάχιστον 20.000 Ινδοί χωρικοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην περιοχή Τζαμού της Ινδίας για να γλιτώσουν από τα πυρά πυροβολικού. Έχουν προσφύγει σε σχολεία και καταυλισμούς.

Ανήσυχος ο Μπαν Κι-μουν

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία, που έχει προκαλέσει θανάτους και εκτοπισμούς πολιτών και θεωρείται η σοβαρότερη κρίση ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Εννιά Πακιστανοί και οκτώ Ινδοί χωρικοί έχουν σκοτωθεί αφότου άρχισαν οι σφοδρές ανταλλαγές πυρών πυροβολικού κατά μήκος ενός τμήματος 200 χλμ. των συνόρων των δύο κρατών στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ.

«Ο γενικός γραμματέας ανησυχεί για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας κατά μήκος της γραμμής ελέγχου ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν.

Εκφράζει τη λύπη του για τις απώλειες ζωών και τον εκτοπισμό πολιτών και στις δύο πλευρές», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Βανίνα Μαεστράτσι.

Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για την έναρξη των εχθροπραξιών, που πλήττουν πυκνοκατοικημένες περιοχές. Η Ινδία διαμηνύει ότι δεν θα συνομιλήσει με το Πακιστάν εάν το Ισλαμαμπάντ δεν παύσει πυρ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «προτρέπει τις κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν να επιλύσουν όλες τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και να εμπλακούν σε ένα εποικοδομητικό διάλογο ώστε να βρουν μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση προκειμένου να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στο Κασμίρ», πρόσθεσε η ίδια εκπρόσωπος μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Μετά το χωρισμό τους το 1947 η Ινδία και το Πακιστάν ενεπλάκησαν σε συρράξεις τρεις φορές, τις δύο για το Κασμίρ. Παρά τα σποραδικά αιματηρά επεισόδια ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών έχει αποφευχθεί μια γενικευμένη ένοπλη σύρραξη ανάμεσά τους από το 1998, όταν τα δύο κράτη προχώρησαν σε δοκιμές πυρηνικών όπλων.