Ιράκ: Οι τζιχαντιστές εκτόπισαν τουλάχιστον 180.000 άτομα από τη Χιτ

Έως και 180.000 άτομα έχουν εκτοπιστεί από τις μάχες που διεξάγονται στην πόλη Χιτ και τα περίχωρά της, στην επαρχία Άνμπαρ του Ιράκ, η οποία κατελήφθη από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
2'

Νωρίτερα, τη Δευτέρα (13/10) οι τζιχαντιστές κατέλαβαν μια στρατιωτική βάση που είχε εγκαταλειφθεί από τον ιρακινό στρατό σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων δυτικά της Χιτ, όπως ανέφερε αξιωματικός του στρατού, αλλά και τρία μέλη μιας σουνιτικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της χώρας.

Οι ισλαμιστές άρπαξαν πάντως τρία θωρακισμένα οχήματα και τουλάχιστον πέντε άρματα πριν πυρπολήσουν τη βάση.

Τις τελευταίες εβδομάδες το Ισλαμικό Κράτος έχει εντείνει τις επιχειρήσεις του στην επαρχία Άνμπαρ, που συνορεύει με τη Συρία. Στις 2 Οκτωβρίου κατέλαβε τη Χιτ, που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα δυτικά του Ραμάντι, και δύο ημέρες αργότερα τη γειτονική Κουμπάισα. Λόγω των συγκρούσεων και των αεροπορικών επιδρομών από τις αμερικανικές και τις ιρακινές δυνάμεις, τουλάχιστον 180.000 άνθρωποι ή 30.000 οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τη Χιτ, ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους έφυγαν προς τα ανατολικά, προς το Ραμάντι και τη Χαλιντίγια. Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει μια μεγάλη έκταση από το Κάιμ, στα σύνορα με τη Συρία, μέχρι το φράγμα Χαντίθα, στον ποταμό Ευφράτη, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας και τοπικές φυλές πολεμούν τους τζιχαντιστές. Η πτώση της Χιτ θεωρείται ως προσπάθεια του ΙΚ να απομονώσει τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το φράγμα, το οποίο ελέγχει τη ροή των νερών του Ευφράτη προς το νότιο Ιράκ.

Σημειώνεται ότι πριν από την πτώση της, η Χιτ ήταν μια όαση για τις οικογένειες που είχαν εκτοπιστεί από άλλες περιοχές της επαρχίας Άνμπαρ, καθώς περίπου 100.000 εκτοπισμένοι είχαν καταφύγει εκεί, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι στα τέλη Δεκεμβρίου πέρσι ο τότε πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι διέταξε τον στρατό να συλλάβει έναν σουνίτη βουλευτή και να διαλύσει μια αντικυβερνητική καθιστική διαμαρτυρία στο Ραμάντι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Άνμπαρ. Η επιχείρηση του στρατού πυροδότησε μια εξέγερση των φυλών, την οποία εκμεταλλεύτηκε το Ισλαμικό Κράτος για να καταλάβει το Ραμάντι και τη γειτονική πόλη Φαλούτζα. Ο πόλεμος που ακολούθησε, από τον Ιανουάριο μέχρι την πτώση της Μοσούλης τον Ιούνιο, είχε ως αποτέλεσμα να εκτοπιστούν 430.000 κάτοικοι της Άνμπαρ…

Διαβάστε ακόμα:

Ισλαμικό Κράτος: Χαρίζουν τα γυναικόπαιδα των Γεζίντι ως «λάφυρα»