Συνάντηση στην Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους

Εκπρόσωποι των στρατιωτικών ηγεσιών των χωρών του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους συναντώνται σήμερα στην Ουάσινγκτον, την ώρα που αυξάνονται αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών.
2'


Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του αμερικανικού στρατιωτικού επιτελείου, μαζί με ομολόγους τους από 21 χώρες θα συναντηθούν στην αεροπορική βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσινγκτον, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, οι στρατιωτικοί εκπρόσωποι θα συζητήσουν τις κινήσεις του συνασπισμού στην επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους. Δεν γίνεται πάντως αναφορά στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών ούτε στις αποφάσεις που ενδεχομένως θα ληφθούν.

Στις συνομιλίες τον πρώτο λόγο θα έχουν ο Αμερικανός αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ και ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM, Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία), στρατηγός Λόιντ Οστιν.

Δύο μήνες μετά την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων κατά των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία, η Ουάσινγκτον παραμένει διακριτική ως προς το διακύβευμα των συνομιλιών.

«Θα συνομιλήσουν για ένα κοινό σχέδιο, για τις προκλήσεις και το μέλλον της εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατηγού Ντέμπσεϊ, συνταγματάρχης Έντουαρντ Τόμας.

Διπλωμάτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών δεν αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία στα μέλη του συνασπισμού «να εξετάσουν τα αποτελέσματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και άλλες στρατηγικές επιλογές».

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ «ανυπομονεί να συζητήσει για τα συμπληρωματικά μέτρα που μπορεί να λάβει ο συνασπισμός για την αποδυνάμωση και, στη συνέχεια, την εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στα σημεία τριβής μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού.

Ενα από αυτά είναι η προοπτική δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία, ένα σχέδιο υπέρ του οποίου τάσσεται η Αγκυρα, με την υποστήριξη του Παρισιού, αλλά είναι εκτός συζήτησης, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Η συμμετοχή της Τουρκίας στις συνομιλίες θεωρείται σημαντική τη στιγμή που η Άγκυρα δέχεται πιέσεις για να στείλει χερσαίες δυνάμεις κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στη συριακή κουρδική πόλη Κομπάνι, ενώ χθες διέψευσε αμερικανική ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη χρησιμοποίηση της στρατιωτικής βάσης του Ιντσιρλικ από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η στρατηγική του διεθνούς συνασπισμού τελεί υπό αμφισβήτηση, καθώς, παρά τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των θέσεών τους, οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους έχουν προωθηθεί προς το κέντρο της πόλης Κομπάνι στη Συρία, ενώ απειλούν να καταλάβουν το σύνολο της επαρχίας αλ-Ανμπαρ στο Ιράκ.

Διαβάστε επίσης:

Κομπάνι: Επιθέσεις από καμικάζι τζιχαντιστές – Μαίνονται οι μάχες