Έλληνες νεκροί σε επίθεση κατά χωριού της Μαριούπολης

Έλληνες στην καταγωγή συγκαταλέγονται στα θύματα της χθεσινής επίθεσης με όλμους κατά του ελληνικού χωριού Σαρτανά, που βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα έξω από τη Μαριούπολη της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας.
4'


Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η επίθεση σημειώθηκε περίπου στις 13.00 όταν τουλάχιστον τέσσερις όλμοι -ενδεχομένως από πυραυλικά συστήματα Γκραντ- έπληξαν το χωριό.

Ενας από τους πυραύλους χτύπησε πομπή ατόμων που κατευθύνονταν προς το νεκροταφείο κατά τη διάρκεια κηδείας. Αμέσως επικράτησε πανικός, επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους ενώ τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν, ορισμένοι από τους οποίους σοβαρά.

Ο Σαρτανάς είναι μια κωμόπολη 11.000 κατοίκων από τους οποίους περίπου το 70% είναι Eλληνες της Αζοφικής. Μάλιστα, λίγα λεπτά πριν από την επίθεση στο σημείο που χτύπησε ο όλμος βρισκόταν ο Ελληνας πρόξενος στη Μαριούπολη, κ. Δημήτρης Παπανδρέου.

«Αποφάσισα να δω την κατάσταση ιδίοις όμμασι. Eκανα επίσκεψη στα στρατιωτικά φυλάκια ενώ συναντήθηκα και με τους Eλληνες της συγκεκριμένης περιοχής. Λιγότερο από ένα τέταρτο πριν σκάσει ο όλμος βρισκόμουν στο ίδιο σημείο. Γλίτωσα από καθαρή τύχη ή μάλλον από καθαρή διαίσθηση αφού αποφάσισα να φύγω νωρίτερα. Hταν τρομερό, όταν έγινε η έκρηξη σείστηκε όλη η γη» περιγράφει στην «Κ» ο κ. Παπανδρέου. Το προξενείο της Μαριούπολης είχε μεταφερθεί προσωρινά στο Ντνιετροπετρόφσκ εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων, ωστόσο επανεγκαταστάθηκε πριν από λίγες ημέρες στη βάση του, τη Μαριούπολη, προκειμένου να εξυπηρετεί τους χιλιάδες Ελληνες της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Eλληνα κοινοτάρχη του Σαρτανά Στεπάν Μαχσμά, μετά την επίθεση επικράτησε πανικός, ενώ αρκετοί εγκατέλειψαν το χωριό. «Ακόμα και τώρα ακούμε σε μακρινή απόσταση ότι γίνονται μάχες» έλεγε χθες το βράδυ στην «Κ» ο κ. Μαχσμά.

«Περιμένουμε τη λίστα των θυμάτων αλλά έχουμε ενημερωθεί ότι υπάρχουν Ελληνες ανάμεσά τους» έλεγε στην «Κ» η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας κ. Αλεξάνδρα Προτσένκο. Μέχρι σήμερα οι Ελληνες της περιοχής έχουν κρατήσει στάση ουδετερότητας έναντι των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, οι όλμοι έχουν προέλθει από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές της περιοχής του Ντονμπάς, οι οποίοι ενδεχομένως να επιχειρούσαν να πλήξουν ένα φυλάκιο του ουκρανικού στρατού που βρίσκεται στην περιοχή.«Εκτιμώ ότι δεν πρόκειται απαραιτήτως για έναρξη κάποιας κλιμάκωσης της βίας αλλά για υπενθύμιση εκ μέρους των αυτονομιστών ότι βρίσκονται στην περιοχή και διατηρούν τις θέσεις τους. Ωστόσο δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι θα συμβεί στη συνέχεια, καθώς ομάδες αυτονομιστών φαίνεται να δρουν ανεξέλεγκτα και δεν υπόκεινται στον έλεγχο της λεγόμενης κυβέρνησης της αποσχισθείσας περιοχής» σχολιάζει διπλωμάτης που υπηρετεί στην Ουκρανία.

Συγκρούσεις στο Κίεβο
Εν τω μεταξύ, η χθεσινή 72η επέτειος από την ίδρυση του Ουκρανικού Ανταρτικού Στρατού (URA) του Στεπάν Μπαντέρα, στις 14 Οκτωβρίου 1942 έγινε αφορμή για σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας έξω από το κοινοβούλιο του Κιέβου. Η οργάνωση που πολέμησε για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, συμμαχώντας σε κάποια φάση του πολέμου και με τους ναζί, διχάζει τους Ουκρανούς. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο έχει κηρύξει τη 14η Οκτωβρίου ως εθνική εορτή ώστε να τιμηθεί ο στρατός της χώρας.

Το νομοσχέδιο «για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης», το οποίο επρόκειτο να «αναγνωρίσει τις προσπάθειες του URA για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας» δεν συγκέντρωσε χθες τις απαιτούμενες ψήφους ώστε να τεθεί προς ψήφιση στο ουκρανικό κοινοβούλιο. Επειτα από επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες, ο πρόεδρος της βουλής Ολεγκ Τουρτσίνοφ διέλυσε τη συνεδρίαση λόγω απουσίας του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού βουλευτών.

Εξω από τη βουλή, κουκουλοφόροι κράδαιναν σιδηρολοστούς και εκτόξευαν αντικείμενα και καπνογόνα κατά της αστυνομικής φρουράς του κοινοβουλίου, σε επεισόδια που οδήγησαν στη σύλληψη 36 ατόμων. Ο επικεφαλής του Σβόμποντα δήλωσε ότι 10.000 φίλοι του κόμματος διαδήλωσαν «υπέρ του URA και υπέρ της απαγόρευσης της κομμουνιστικής ιδεολογίας», αλλά υποστήριξε ότι τα μέλη του κόμματος δεν είχαν σχέση με τα επεισόδια.

Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από την Ουκρανία, βήμα απαραίτητο για την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν και Ποροσένκο συζήτησαν για την αποκατάσταση της ειρήνης