ΟΗΕ: Η εκτέλεση της θανατικής ποινής πυροδοτεί τη βία στο Ιράκ

Τα Ηνωμένα Έθνη κατήγγειλαν την Κυριακή την αύξηση των εκτελέσεων καταδικασμένων σε θάνατο από τις ιρακινές αρχές μετά την επαναφορά της θανατικής ποινής εδώ και μία δεκαετία, εκφράζοντας φόβους ότι η εκτέλεση της θανατικής ποινής πυροδοτεί αντί να καταστέλλει την θρησκευτική βία στη χώρα.
2'

Ο ΟΗΕ στο Ιράκ έχει καταμετρήσει αριθμό ρεκόρ από το 2005, 177 εκτελέσεων μόνο κατά τη διάρκεια του 2013, με τις 34 από αυτές σε μία και μόνο ημέρα.

Το 2014, τουλάχιστον 60 άνθρωποι εκτελέσθηκαν, ενώ, σύμφωνα με μία καταγραφή που σταμάτησε τον Αύγουστο, 1.724 καταδικασμένοι περιμένουν την εκτέλεσή τους στις ιρακινές φυλακές.

"Ο υψηλός αριθμός των καταδικασμένων στη θανατική ποινή στο Ιράκ είναι ανησυχητικός, πολύ περισσότερο που πολλές από τις καταδίκες βασίζονται σε αμφίβολες αποδείξεις", επισημαίνει σε έκθεσή του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Νικολάι Μλαντένοφ.

Στις μισές από τις δίκες στις οποίες παρευρέθησαν εκπρόσωποι του ΟΗΕ στο Ιράκ, αγνοήθηκαν συστηματικά οι καταγγελίες των συνηγόρων ότι οι ομολογίες των κατηγορουμένων αποσπάσθηκαν μέσω βασανιστηρίων, σύμφωνα με το γραφείο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη.

Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι δικάσθηκαν χωρίς συνήγορο υπεράσπισης και, στις περιπτώσεις που είχε διορισθεί συνήγορος, η υπεράσπιση δεν είχε τον χρόνο να μελετήσει τον φάκελλο.

"Αντί της απόδοσης δικαιοσύνης για τα θύματα βίαιων πράξεων ή τρομοκρατίας και για τις οικογένειές τους, τα δικαστικά σφάλματα επιβαρύνουν τις συνέπειες του εγκλήματος αφαιρώντας τη ζωή ενός ακόμη αθώου", αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ.

Ο ύπατος αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Σέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν προειδοποίησε ότι τέτοιες δικαστικές αποφάσεις δεν μπορεί παρά να υποδαυλίζουν την αιματηρή θρησκευτική βία στο Ιράκ.

"Η εκτέλεση προσώπων η ενοχή των οποίων μπορεί να αμφισβητηθεί ενισχύει το αίσθημα της αδικίας και της αποξένωσης σε ένα τμήμα του πληθυσμού", είπε.

Μόνο η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν έχουν εκτελέσει περισσότερους καταδικασμένους σε θάνατο από το Ιράκ, μετά το 2007, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Παράλληλα, εκατοντάδες εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες στο Ιράκ έχουν αποδοθεί στη δράση πολιτοφυλακών.

Διαβάστε επίσης:

«Ανόητο να αποκοπούν οι χώρες που έχουν πληγεί από Έμπολα»