Πέθανε ο φιλέλληνας πρώην πρωθυπουργός Γκοφ Ουίτλαμ
Ο πρωθυπουργός, Τόνι 'Αμποτ, αν και αντίπαλος του Ουίτλαμ στην πολιτική, τον χαρακτήρισε «γίγαντα της εποχής του».
Ο Γκοφ Ουίτλαμ κατόρθωσε να ενώσει το Εργατικό κόμμα και να το φέρει στην εξουσία το 1972.
Κέρδισε δυο εκλογικές αναμετρήσεις αλλά έμεινε στην εξουσία μόλις τρία χρόνια αφού η κυβέρνησή του παύτηκε πραξικοπηματικά από τον τότε εκπρόσωπο της βασίλισσας, Γενικό Κυβερνήτη Τζον Κερ. Εντούτοις, θεωρείται η πλέον μεταρρυθμιστική κυβέρνηση στην ιστορία της Αυστραλίας.
Επί κυβερνήσεων Ουίτλαμ (1972-1975) καταργήθηκε η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, εφαρμόστηκε η δωρεάν παιδεία και η δωρεάν ιατρική κάλυψη, υιοθετήθηκε ο πολυπολιτισμός, παραχωρήθηκαν σημαντικά δικαιώματα στους Αβορίγινες και αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις με την Κίνα και άλλες χώρες της περιοχής.
Ο Γκοφ Ουίτλαμ σπούδασε αρχαία ελληνικά και γνώριζε την αρχαία και σύγχρονη ελληνική ιστορία όσο λίγοι.
Αγωνίστηκε με θέρμη για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και ήταν εκείνος που μύησε τον δικηγόρο Τζέφρι Ρόμπερτσον (επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα μαζί με την κα Κλούνεϊ) να ασχοληθεί με το θέμα. Ο πρώην πρωθυπουργός επισκέφθηκε πολλές φορές την Ελλάδα και έχει τιμηθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και Ακαδημία Αθηνών.
Υπήρξε προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου και όταν ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός (τον Απρίλιο του 1974) τον δέχθηκε στην πρωθυπουργική κατοικία στην Καμπέρα, παρά της αντιδράσεις του δικτατορικού καθεστώτος της Ελλάδας.
Υπήρξε ένθερμος φίλος των Ελλήνων της Αυστραλίας, πήγαινε τακτικά στις εκδηλώσεις τους και ήταν "τιμητικά" επικεφαλής του ελληνοαυστραλιανού φεστιβάλ "Αντίποδες" για πολλά χρόνια. Ένας από τους πιο στενούς φίλους αλλά και …κουμπάρος του ήταν Έλληνας παλαιστής Γιώργος Γκουλιόβας.
« Με τον Γκοφ» έλεγε ο Γιώργος Γκουλιόβας, «έχουμε μια πολύ στενή και πολύχρονη φιλία. Έχουμε οργώσει μαζί -με αυτοκίνητο- την Ελλάδα και από όπου περνούσαμε μας μετέδιδε τι έγινε ακριβώς στο συγκεκριμένο σημείο στην αρχαιότητα. Όταν ήταν στην παρέα με Έλληνες, μας έκανε να ντρεπόμαστε αφού γνώριζε με κάθε λεπτομέρεια την ελληνική ιστορία και τα αρχαία ελληνικά».
Διαβάστε επίσης: Νέα αυστηρή αντιτρομοκρατική νομοθεσία στην Αυστραλία