Οι ΗΠΑ δεν χαλάνε τις σχέσεις τους με το Πακιστάν

Πολλά γράφτηκαν και ακούσθηκαν τις περασμένες εβδομάδες...

3'

Πολλά γράφτηκαν και ακούσθηκαν τις περασμένες εβδομάδες που αφορούσαν το θάνατο του Μπιν Λάντεν, ένα από τα οποία ήταν και ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, του Πακιστάν με τις ΗΠΑ, έχουν ψυχρανθεί.

Ωστόσο η κυβέρνηση Ομπάμα άφησε να εννοηθεί ότι θεωρεί την κυβέρνηση του Πακιστάν ανεπαρκή ή διπρόσωπη και μάλιστα αποκάλυψε ότι ο Μπιν Λάντεν μιλούσε με ένα στρατηγό πληροφοριών στο Πακιστάν.

Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να επισκιάσει τις σχέσεις αυτών των δύο χωρών η περίπτωση του Μπιν Λάντεν και ο τρόπος που σκοτώθηκε. Απλά αυτή τη στιγμή δημιουργείται ένα «διάλειμμα» ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Πακιστάν που έχει μεγάλη σημασία και για τις δύο πλευρές προκειμένου να επανεξετάσουν τις σχέσεις σε μια νέα στρατηγική βάση.

Για το Πακιστάν η απώλεια ενός συμμάχου όπως οι ΗΠΑ θα σήμανε μεγάλο κίνδυνο για τα ανατολικά σύνορά του που είναι η Ινδία. Οι Ινδοί καιροφυλακτούν και τους ενδιαφέρει η επιρροή τους στο Πακιστάν.

Για τις ΗΠΑ θα σήμαινε την απώλεια ενός συμμάχου για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Άρα αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να εξετάσουμε τη γεωπολιτική στάση των ΗΠΑ σε σχέση με το Πακιστάν και είναι αδιάφορο το ζήτημα του θανάτου του Μπιν Λάντεν και το ποιος γνώριζε που είναι.

Οι ΗΠΑ εάν ήθελαν, θα δημιουργούσαν μια μεγάλη αναταραχή με έναν εμφύλιο εναντίον των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν ISI και των υποστηρικτών τους Ταλιμπάν από τη μια μεριά και του ριζοσπαστικού Ισλαμισμού στο Πακιστάν από την άλλη. Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και οι Πακιστανικές αρχές κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να υποστηρίξουν τους Αμερικανούς στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

Οι Αμερικανοί που γνωρίζουν τα πακιστανικά όρια δεν θέλησαν να υπάρχει ούτε κτύπημα στο Ισλαμαμπάντ ούτε να δημιουργηθεί πολιτική αναταραχή. Οι μυστικές συμφωνίες που είχαν κάνει ήταν να περιορίσουν τους Ταλιμπάν στο Πακιστάν και να μην τους κλείσουν τα ιερά τους προσκυνήματα, ώστε να υπάρχει ένας έλεγχος κάτι το οποίο πέτυχαν.

Οι ΗΠΑ ψάχνουν να βρουν έξοδο από το Αφγανιστάν, ωστόσο ο στόχος του να δημιουργήσουν ένα Αφγανιστάν δημοκρατικό και φιλοαμερικανικό που να μπορεί να καταστείλει τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό δεν έχει επιτευχθεί . Οπότε καμία στρατηγική τους δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια του Πακιστάν.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι εάν ο Ομπάμα ακούσει τις εισηγήσεις διαφόρων «θερμοκέφαλων» - πράγμα αδύνατον- οι οποίοι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια κρίση στο Πακιστάν με την Ινδία αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις ΗΠΑ . Γιατί η κατάρρευση του Πακιστάν θα δημιουργούσε μια πανίσχυρη Ινδία μεγαλύτερη και από τις ΗΠΑ η οποία θα διαδραμάτιζε κυρίαρχο ρόλο στη περιοχή και θα ήταν καταστροφική για την Ουάσιγκτον.

Για όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει περίπτωση οι Αμερικανοί να διαλύσουν τις καλές σχέσεις που έχουν με το Πακιστάν, άσχετα εάν οι Πακιστανοί μερικές φορές αποδεικνύονται ότι κάνουν κάποιες «ζαβολιές».

Η αμερικανική στρατηγική των ΗΠΑ στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν είναι αντιφατική, αλλά έτσι εργάζονται οι Αμερικανοί…

Πηγή: Newscode.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή