Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την εκτέλεσης της 26χρονης Ιρανής

Την οργή των ΗΠΑ για την εκτέλεση της 26ρονης Ιρανής, εξέφρασε το Σάββατο 25 Οκτωβρίου η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζένιφερ Ψάκι, τονίζοντας πως η χώρα της διατηρεί αμφιβολίες για την αντικειμενικότητα της δίκης.
2'

Η Ρεϊχανέχ Τζαμπαρί είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 2007, όταν είχε δολοφονήσει έναν πρώην υπάλληλο του υπουργείου Πληροφοριών του Ιράν. Ωστόσο, προηγούμενος ο ίδιος είχε αποπειραθεί να την κακοποιήσει σεξουαλικά.

«Καταδικάζουμε την εκτέλεση στο Ιράν της Ρεϊχανέχ Τζαμπαρί. Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την αντικειμενικότητα της δίκης και τις περιστάσεις γύρω από αυτή την υπόθεση, μεταξύ των οποίων αναφορές που κάνουν λόγο για ομολογίες που συνελέγησαν κάτω από σοβαρούς περιορισμούς», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Ψάκι.

«Οι ιρανικές αρχές την εκτέλεσαν παρά τις εκκλήσεις των ιρανών προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διαμαρτυριών της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε η ίδια.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με εκείνες που απαιτούν από το Ιράν να σεβαστεί την αντικειμενικότητα των δικαστικών διαδικασιών που εγγυώνται στον λαό του το ίδιο το ιρανικό δίκαιο καθώς και οι διεθνείς υποχρεώσεις του», κατέληξε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε και αυτή από τη δική της πλευρά τον απαγχονισμό της νεαρής γυναίκας. Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωσή της αναφέρεται πως «είναι μία νέα κηλίδα στον απολογισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν και προσβολή στη δικαιοσύνη».

Ένας ειδικός των Ηνωμένων Εθνών είχε επίσης δηλώσει τον Απρίλιο πως το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη όλες τις αποδείξεις και πως η κοπέλα αναγκάστηκε να ομολογήσει.

Σύμφωνα με «αξιόπιστες πηγές» τις οποίες επικαλείται ο ειδικός αυτός, ο Μορτέζα Αμπντολαλί Σαρμπαντί είχε επιτεθεί σωματικά και σεξουαλικά στη νεαρή γυναίκα η οποία, στην προσπάθειά της να αμυνθεί, τον μαχαίρωσε προτού φύγει από το σημείο και καλέσει ασθενοφόρο.

Ωστόσο η ιρανική δικαιοσύνη απέρριψε αυτές τις επικρίσεις αφού ο εισαγγελέας της Τεχεράνης αποφάνθηκε πως τα στοιχεία της υπόθεσης έδειξαν πως «ο φόνος ήταν προμελετημένος».

Το πιο τραγικό στην ιστορία είναι πως η οικογένεια του θύματος θα μπορούσε να είχε απαλλάξει τη Ρεϊχανέχ Τζαμπαρί αν η τελευταία είχε ζητήσει συγγνώμη, κάτι που δεν έκανε.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν πως το 2013, τουλάχιστον 500 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράν, κυρίως για υποθέσεις ναρκωτικών.

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Εκτελέστηκε η νεαρή που σκότωσε τον επίδοξο βιαστή της