Ιταλία: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ρέντσι με το συνδικάτο Cgil
Συνεχίζεται και κλιμακώνεται η αντιπαράθεση του ιταλικού συνδικάτου Cgil με την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, που πυροδότησε ξανά μια συνέντευξη της επικεφαλής της ιταλικής αυτής συνδικαλιστικής οργάνωσης, Σουζάνα Καμούσο, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.
«Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι αντιγράφει τις προτάσεις του συνδέσμου βιομηχάνων», δήλωσε η επικεφαλής της Cgil, σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνον για την προάσπιση συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων».
Εύγλωττος είναι ο τίτλος που επέλεξε η Λα Ρεπούμπλικα για την συγκεκριμένη συνέντευξη: «Ο Ρέντσι βρίσκεται στο πρωθυπουργικό μέγαρο με βούληση ισχυρών οικονομικών συμφερόντων».
Η Ιταλίδα συνδικαλίστρια τόνισε ότι «δεν είναι τυχαίο πως ο διευθύνων σύμβουλος της Φίατ, ο Σέρτζιο Μαρκιόνε, δήλωσε πρόσφατα ότι ο Ρέντσι τοποθετήθηκε στην πρωθυπουργία για να απομακρύνει τα παλιοσίδερα από τις ράγες των τραίνων». «Μια δήλωση οποία δεν διαψεύστηκε ποτέ, από κανέναν», συνέχισε η επικεφαλής του ιταλικού συνδικάτου.
Σύμφωνα με την γραμματέα της Cgil «η μείωση των φόρων επί της εργασίας θα ευνοήσει -κυρίως- τις μεγάλες επιχειρήσεις, μειώνοντας τα κόστη τους. Αυτό δεν πρόκειται όμως να έχει καμία θετική επίπτωση στην αύξηση της απασχόλησης».
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ορφίνι, σχολιάζοντας όσα είπε η Καμούσο στην συνέντευξή της, υπενθύμισε πως «ο Ρέντσι τοποθετήθηκε στην πρωθυπουργία έπειτα από απόφαση της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος και δεν θυμάμαι κάποιο πανηγυρισμό των μεγάλων συμφερόντων».
Η ευρωβουλευτίνα του Δημοκρατικών Πίνα Πιτσιέρνο ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους, δηλώνοντας, σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «θα μπορούσα να θυμίσω ότι η Καμούσο εξελέγη επικεφαλής του Cgil χάρη σε πλαστές εγγραφές μελών και ότι η μεγάλη διαδήλωση του κεντροαριστερού συνδικάτου του περασμένου Σαββάτου, στην Ρώμη, πραγματοποιήθηκε χάρη και στο ότι πληρώθηκαν πολλά πούλμαν που μετέφεραν τους διαδηλωτές, αλλά δεν θα το κάνω».
Στην συνέχεια, η Πιτσιέρνο σε γραπτό της μήνυμα πρόσθεσε ότι «δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν, αλλά, ζητεί να επιδεικνύεται σεβασμός στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι».
Σχολιαστές εκτιμούν ότι η νέα σύγκρουση μπορεί να θεωρηθεί «φυσική συνέπεια» της διαδήλωσης του Cgil το περασμένο Σάββατο, στην οποία συμμετείχαν πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες, με αίτημα να μην καταργηθεί ο νόμος που επιτρέπει την επαναπρόσληψη των εργαζομένων, σε περίπτωση απόλυσης χωρίς εύλογη αιτία.
Προχθές, μετά τη συνάντηση υπουργών του με τα συνδικάτα, ο Ρέντσι δήλωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικού διαλόγου, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση συναντά και συνδιαλέγεται με όλους, αλλά δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με τα συνδικάτα το περιεχόμενο του κρατικού προϋπολογισμού».