Αυστραλία: Το μεγαλύτερο reunion οικογένειας ομογενών

Οι Έλληνες του Ντάργουϊν, της βορειότερης πόλης της Αυστραλίας με τροπικό κλίμα, εξακολουθούν να έχουν ιδιαίτερα έντονη παρουσία εκεί, κυρίως οι Καλύμνιοι.
2'


Η ελληνική παροικία του Ντάργουϊν, αριθμεί κοντά στις 10.000 ομογενείς. Είναι μια παροικία ολοζώντανη, προοδευτική, φιλόξενη με έντονο ενδιαφέρον στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το 95% του συνόλου της είναι Καλύμνιοι, οι οποίοι έχουν εισχωρήσει στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία και έχουν διακριθεί για το ήθος, την εργατικότητα και την κοινωνική τους ανέλιξη.

Ο ελληνισμός στη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας έχει παρουσία άνω των 100 χρόνων εκεί.

Και οι ομογενείς έχουν διακριθεί σε όλες τις εργασίες. Από την καλλιέργεια μαργαριταριών, κατασκευές, αλυκές έως κυνηγοί κροκοδείλων!
Όλα αυτά τα χρόνια και σχεδόν σε όλες τις δουλειές ακούγεται ένα γνωστό ελληνικό όνομα εκεί.

Το όνομα της οικογένειας Χαρίτος.

Πρώτος στο Ντάργουϊν, από την εν λόγω οικογένεια, έφτασε ο Ευστράτιος Χαρίτος κατά την διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

Στην περίοδο 1914-1919 έφθασαν περίπου χίλιοι Έλληνες. Ο Ευστράτιος Χαρίτος, δυο χρόνια μετά την άφιξή του, έκανε μια αλυκή για να εφοδιάζει με αλάτι τα σφαγεία της περιοχής.

Ο γάμος του με την Ελένη Χαρμάνη ήταν ο πρώτος παραδοσιακός ελληνικός γάμος στην πόλη. Την ίδια μέρα η αδελφή της Ελένης, Κυριακούλα Χαρμάνη, παντρεύτηκε τον Γιάννη Πίτκα.

Η οικογένεια μεγάλωσε και «σκόρπισε» σε όλη την Αυστραλία αλλά και στην Παπούα Νέα Γουινέα. Κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο το Ντάργουϊν βομβαρδίστηκε και ο Ευστράτιος Χαρίτος επέζησε για να ασχοληθεί με την καλλιέργεια μπανάνας.

Ο γιος του, Γιώργος Χαρίτος μαζί με τον αδελφό του Νικολή, ασχολήθηκαν και με το κυνήγι κροκοδείλων όπου διακρίθηκαν.

Μάλιστα το 1950 βοήθησαν τον πρίγκιπα Φίλιππο, σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ, να σκοτώσει κροκόδειλους και να τους γδάρει.

Τώρα η Ελένη Χαρίτου, απόγονή τους, οργανώνει ένα αντάμωμα όλων μελών της οικογένειας που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Αυστραλίας, σε άλλες χώρες και στην Ελλάδα.

«Ελπίζουμε τον προσεχή Ιούνιο, εκατό χρόνια μετά την άφιξη του Ευστράτιου Χαρίτου στο Ντάργουϊν να συγκεντρωθούμε πάνω από εκατό μέλη της οικογενείας και να το γιορτάσουμε» λέει η κ. Χαρίτου.

Σχετικές ειδήσεις