Ιντερπόλ: «Η τρομοκρατική απειλή ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ισχυρή»

«H απειλή της τρομοκρατίας δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε τόσο ισχυρή» εκτίμησε σήμερα η Μιρέιγ Μπαλεστραζί, πρόεδρος της Ιντερπόλ, του Διεθνούς Οργανισμού Εγκληματολογικής Αστυνομίας, στην εναρκτήρια ομιλία που εκφώνησε στην 83η ετήσια γενική συνέλευση του οργανισμού που διεξάγεται στο Μονακό έως την Παρασκευή.
2'

Συνολικά 88 υπουργοί, καθώς και πάνω από 1.000 αντιπρόσωποι που εκπροσωπούν τα 166 κράτη-μέλη, συμμετέχουν σε αυτή τη σύνοδο της Ιντερπόλ κατά την οποία θα οριστεί ο νέος γενικός γραμματέας του οργανισμού, που θα αντικαταστήσει τον Ρόναλντ Νομπλ, έπειτα από 3 θητείες στην θέση αυτή.

Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης εναρκτήριας εκδήλωσης σήμερα, η πρόεδρος της Ιντερπόλ υπενθύμισε ότι οι σύνεδροι εορτάζουν τη συμπλήρωση «ενός αιώνα αστυνομικής συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο».

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 100 ετών, ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει τετραπλασιαστεί και έχουν αναδειχθεί νέες εστίες γεωπολιτικής έντασης, υπογράμμισε η ίδια.

«Η εγκληματικότητα έχει ευνοηθεί σε αυτό το πρόσφορο έδαφος» τόνισε η Μπαλεστραζί.

«Οι εγκληματικές συμμορίες σχηματίζουν πολυεθνικές του εγκλήματος και η χαλάρωση των ελέγχων στα σύνορα έχει διευκολύνει τις μετακινήσεις τους», επέμεινε η Μπαλεστραζί.

«Η τρομοκρατική απειλή δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε τόσο ισχυρή, την ώρα που η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο εξαπλώνεται σε κάθε εικονικό χώρο», προσέθεσε.

Τρομοκρατία, δολοφονίες κατά συρροή, κλοπές πινάκων: εδώ κι έναν αιώνα, οι αστυνομικές δυνάμεις σε ολόκληρο τον κόσμο συνεργάζονται για να καταγράφουν την εγκληματικότητα μέσω της Ιντερπόλ, που εορτάζει τη δημιουργία της το 1923, αλλά η ιδέα γεννήθηκε στο Μονακό πριν από 100 χρόνια. Τότε, τον Απρίλιο του 1914, διεξήχθη το πρώτο διεθνές αστυνομικό συνέδριο, με τη συμμετοχή αστυνομικών και δικαστικών από 24 χώρες.

Ο οργανισμός διατηρεί σήμερα μία βάση δεδομένων 155.000 καταγραφών σχετικά με κακοποιούς με διεθνή δράση που είναι γνωστοί στις αστυνομικές αρχές, προσώπων που αγνοούνται και σορών, μεταξύ αυτών. Τα ηλεκτρονικά αρχεία της με τα χαμένα ή κλεμμένα διαβατήρια, που συστάθηκαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, περιέχουν 40 εκατομμύρια καταχωρήσεις.

Σχετικές ειδήσεις