Spiegel: Αριθμό-ρεκόρ προσφύγων δέχθηκε η Γερμανία το 2014
Επικαλούμενο τη γραπτή απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε σχετική ερώτηση που της υπέβαλε η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke), το περιοδικό αναφέρει ότι το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, έγιναν δεκτά 9.582 αιτήματα για τη χορήγηση ασύλου από τη Γερμανία, γεγονός το οποίο αυξάνει τους αιτούντες άσυλο που το εξασφάλισαν από τις γερμανικές αρχές σε συνολικά 25.646 από την έναρξη του 2014.
Το σύνολο του περασμένου έτους οι γερμανικές αρχές είχαν κάνει δεκτά τα αιτήματα για τη χορήγηση ασύλου που είχαν υποβάλει 20.128 πρόσωπα (17.140 το 2012), υπενθυμίζει το περιοδικό, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των αιτημάτων τα οποία υπεβλήθησαν (περίπου 140.000) δεν ήταν τόσο υψηλός, παρά μόνο τη δεκαετία του 1990.
Η Γερμανία, ο κυριότερος προορισμός των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη, ιδίως για τους πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ενέκρινε χθες Πέμπτη, 6/11/2014, την αύξηση των επιδομάτων τα οποία χορηγεί το ομοσπονδιακό κράτος στους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της εξέτασης της αίτησής τους, μετά από μια απόφαση της δικαιοσύνης ως προς αυτό.
Το κείμενο το οποίο ενεκρίθη χθες από τη Μπούντεσταγκ, την κάτω Βουλή, αναμενόταν να επικυρωθεί κατόπιν της απόφασης του ομοσπονδιακού συνταγματικού δικαστηρίου τον Ιούλιο του 2012 με την οποία δινόταν εντολή στο Βερολίνο να αυξήσει αυτό το κοινωνικό βοήθημα.
Οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν €240 σε μηνιαία βάση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης του αιτήματός τους, ποσό που είναι αμετάβλητο από το 1993.
Η αύξηση του αριθμού των προσφύγων που υποδέχεται η Γερμανία είναι ένα ζήτημα το οποίο προκαλεί ανησυχία τους τελευταίους μήνες στη χώρα, καθώς οι αρχές δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Τα κέντρα υποδοχής είναι υπερπλήρη και πλέον χρησιμοποιούνται πρώην στρατόπεδα και σχολεία. Στη Βαυαρία, μια από τις πλουσιότερες περιοχές στην Ευρώπη, οι αιτούντες άσυλο καταλύουν πλέον εκτάκτως στη ζώνη VIP του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου, που είχε φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972.
Εξάλλου οι αποκαλύψεις για πολλαπλά επεισόδια κακομεταχείρισης προσφύγων σε κέντρα υποδοχής έχουν προκαλέσει αγανάκτηση και κατακραυγή στη Γερμανία.